Avrupa HDP Seçim Koordinasyonu'nun planlaması çerçevesinde Avrupa'da HDP ile dayanışma etkinlikleri devam ediyor. Dayanışma etkinlikleri çerçevesinde HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmacı olduğu Almanya'nın Hamburg kentinde yapılan geceye binlerce kişi katıldı. 

Dima Sport Center'de yapılan gecede 3 bin kişi salona girerken, 5 bine yakın kişi de salon dışında kurulan dev ekrandan Demirtaş'ı izledi. Önceki akşam Bremen, Kiel, Hamburg, Oldenburg ve Hannover'den gelen katılımcıların alkış ve sloganları arasında konuşmasına başlayan Demirtaş, Saray'ın savaşına karşı halkların barışını istediklerinden dolayı AKP'nin organize ettiği saldırılara maruz kaldıklarını söyledi. 

Demirtaş, "Bu salonda farklı kimliklerle ve farklı inançlarla bir arada bulunuyorsak neden Türkiye'de de kardeşçe yaşamayalım" diye sordu. 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin başarısını hazmedemeyen AKP'nin şimdiye kadar HDP büroları ve Kürtlerin işyerlerine karşı 400'den fazla saldırı gerçekleştirdiğini hatırlatan Demirtaş, hiçbir saldırganın yakalanmadığını hatırlattı. 

HDP ile birlikte Alevilerin, Süryaniler, Êzîdîlerin, sol sosyalistlerin ve ezilen her kesimin Meclis'te temsil edildiğine işaret eden Demirtaş, Erdoğan'ın söylemine karşı "En yerli parti HDP'dir" ifadesini kullandı. 

AKP'nin, halkları birbirine boğazlatmak istediğine vurgu yapan Demirtaş, bugün Türkiye'nin batısında yaşayan Kürtlerin geleceğinden endişe eder bir hale geldiğini sözlerine ekledi. 

 

Seferberlik ruhuyla

"1 Kasım'da Saray'ın saltanatını mezara gömeceğiz" diyen Demirtaş, bunun da herkesin büyük bir seferberlik ruhuyla HDP'nin başarısı için çalışmasını gerektirdiğini söyledi. 

 

Faşist ve tekçi zihniyete karşı

Demirtaş, şunları söyledi: "Faşist ve tekçi zihniyete karşı mücadele etmek için güçlerimizi HDP'de birleştirelim. Saray ve etrafındakiler, HDP ismini duydukları anda büyük bir korkuya, telaşa, paniğe kapılıyor. Bu da HDP’nin ne kadar doğru bir yolda olduğunu gösteriyor. HDP’yi övmüş olsaydılar, biz kendimizden şüphelenirdik. Eğer onlar HDP’den korkuyorlarsa gece gündüz HDP’yi karalamayı çalışıyorlarsa, biz doğru yoldayız demektir. Sadece Saray'a bakarak HDP'nin ne kadar doğru bir partinin olduğunu anlayabiliyorsunuz. 1 Kasım ile birlikte işimiz bitmiş olmayacak ama özgürlüğe giden çok önemli bir kapıyı açmış olacağız. Biz, silahların susacağı, sadece masada oturanların konuşabileceği, gencecik bedenlerin toprağa düşmediği bir ülkeyi yaratmak için HDP demek zorundayız. Bugün Türkiye’de hayatını kaybeden asker, polis, sivil, gerilla ölmeden biz bu sorunu çözebiliriz."

HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu adına konuşan NAVDEM Eşbaşkanı Yüksel Koç da 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım'da da Erdoğan'a başkan olma zevkini tattırmayacaklarını ifade etti. Koç yurtdışında yaşayan seçmenlerinde büyük bir seferberlik ruhuyla HDP projesi etrafında kenetlenmeleri gerektiğini söyledi.

Gecenin kültür programında ise Ozan Cömert, Aşir Özek ve Grup Dağlara Ezgi yer aldı. 

 

Basın ile buluştu

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş geceye çıkmadan önce Hamburg'ta basınla buluştu. Demirtaş basın toplantısında Die Welt, Süddeutsche Zeitung, NDR, DPA gibi Alman basın kuruluşlarının yanı sıra DHA ve Hamburg’da Türkçe yayın yapan yerel basın temsilcileriyle bir saat boyunca sohbet etti. 

Demirtaş, basın toplantısından sonra da SPD Federal Meclisi Milletvekili Niels Annen ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

 

M.ZAHİT EKİNİCİ / HAMBURG 

 

 

 

 

Öker'den Alevilere çağrı 

 

Almanya'nın Alzey kentinde HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker ve Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAVDEM) Eşbaşkanı Fatoş Göksungur'un katıldığı bir halk toplantısı düzenlendi. Turgut Öker, "Diyenet İşleri Başkanlığı kaldırılmadan Türkiye’de Alevilerin eşit haklara kavuşması mümkün değil.  Cemevleri ibadet yerimiz olmalı dediğimizde Diyenet 'asla olamaz' diyor. Dolayısıyla Türkiye'de Diyanet'in kaldırılmasını istemeyen hiç bir partiye Aleviler oy veremez" dedi. Cizre izlenimi de aktaran Öker, Kürt halkının kendisini katleden devlete boyun eğmeyeceğini belirtti.  Öker, tüm Alevilerin oyların oylarını HDP'ye vermesini istedi. 

 

 ŞAHİN BOZLAR/ALZEY

 

 

 

 

Bir oy bile çok önemli

 

Almanya'nın Heilbronn kentinde yapılan halk toplantısına ise Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Baden Württember Sözcsü Ergün Özcan katıldı. 

Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi'de yapılan toplantıda konuşan Yıldırım, Kürt halkının mücadelesi sonucu katliam ve asimilasyon politikalarının boşa çıktığını belirtti. Yıldırım, "Tarihten ders almayan AKP ve onun tek adamı halklar arasında fitne fesat yaparak birbirine düşürmeye çalışıyor. Bizler, Ermeni, Êzîdî, Sünni, Alevi, Süryani ve bütün ötekileştirilen halklar bugün HDP'nin çatısı altında bir araya geliyoruz. Bundan dolayıdır ki, 7 Haziran'ın intikamını Cizre'ye saldırarak almak istediler. Ama biz nasıl ki Kobanê'yi yeniden inşa ettiysek Cizre'yi de inşa edeceğiz" dedi. 

Yıldırım, Avrupa'dan gelecek bir oyun bile çok büyük bir önemi olduğunu söyledi ve Avrupa'daki HDP gönüllülerini seberberliğe davet etti.  Toplantıda söz alan Ergün Özcan da HDP'ye gidecek olan Alevi oylarının önemine dikkat çekti. Özcan "Cemevlerine statü verilmesi ve inancımızın özgürce yaşamı için tüm Alevi canları HDP'ye oy vermeye çağrıyoruz" dedi.  

Almanya'nın Giessen kentinde de bir halk toplantısı yapıldı. Toplantıya HDP Batman Milletvekili Ali Atalan katıldı. Atalan "1 Kasım'da AKP'nin sesini keseceğiz" dedi.  

 

 SAİT ÖZTÜRK/HEİLBRONN

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA