Yozgat’ta geçimini çiftçilikle sağlayan Alparslan Durdu (64) düğün dönüşü trafik kazası geçirerek komaya girmiş, hastanede bir makinaya bağlı olarak yaşıyordu. Eşi Nahiye Durdu (57) ise eşinin gözlerini açacağı umudu ile 12 sene boyunca yanıbaşından bir an olsun bile ayrılmıyordu.


DOKTORLAR ÇOK AZ İHTİMAL VERİYORDU

Nahiye Durdu için müjdeli haber eşinin 12 seneden sonra girdiği komadan çıkmasıydı. Doktorların % 3 ihtimal verdiği olay gerçekleştiği için adeta mutluluktan uçan eşi Nahiye Durdu, biraz sonra başına geleceklerden habersiz bir şekilde eşinin başında konuşacağı ilk anı bekliyordu. Durdu için ilk büyük şok eşinin komadan çıkar çıkmaz anlamadığı bir dille konuşmaya başlamasıydı. Büyük bir panik yaşayan ve telaştan ne yapacağını bilemez bir halde doktorlardan yardım isteyen Nahiye Durdu’nun derdine doktorlar da çare olamadı. Tesadüf eseri oradan geçen bir temizlik görevlisi Durdu’nun konuşmasını dinleyince olay tüm yönleriyle aydınlığa kavuşmuştu. Durdu Kürtçe’nin Sorani lehçesini üstelik akıcı bir şekilde konuşmaya başlamıştı.


KURUCUSU OLDUĞU DERNEKTEN ATILDI

12 sene boyunca gece gündüz yanından ayrılmayan ve sürekli onunla konuşan Durdu, eşinin birdenbire Kürtçe konuşmaya başlaması karşısında gözyaşlarını tutamıştı. Büyük bir moral bozukluğu yaşayan Durdu’ya ikinci şok, haberin hızlı bir şekilde yayılmasıyla birlikte selamı sabahı kesen akrabalarından geldi.

Akrabalarının ailesini dışlamasından dolayı morali bozulan Durdu’ya son şok eşinin kurucusu olduğu “Yozgat’lı Vatanseverler Derneği” nden geldi. Dernek kurucusu olduğu Durdu’yu üyelikten atmıştı.

Yaşananlardan dolayı büyük hayal kırıklığına uğrayan ve eşinin 12 sene sonra komadan çıkmasına bile sevinemeyen Durdu yaşananları eşine anlatabilmek için şimdilerde Kürtçe’nin Kuzey Irak ve Suriye’de konuşulan Sorani lehçesini iyi bilen bir tercüman aramaya koyulmuş bir durumda.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yozgat Devlet Hastanesi Nöroloji Bölümü Başkanı Dç Dr. Necati Selman söz konusu durumu tıpta “Travmatik Necrolepsi” olarak adlandırdıklarını, travma, koma yada havale durumlarında bu tarz vakaların yaşanabileceğini dile getirdi.

 

Kirpi Güncel