AA ekibinin görüntülediği kamptaki Yezidilerin tüm ihtiyaçlarını iki aydır iç savaş yorgunu Suriyeliler karşılıyor. Haseke vilayetinin Derik ilçesindeki Nevruz Kampı’nda kalan çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan 5 bin Yezidi’ye kapılarını açan Kamışlı ve Derikliler, dünya devletlerinin bölgelerinde olup bitenlere seyirci kalmamasını istiyor.

5 bin Yezidi Derik’te

Terör örgütü IŞİD, Ağustos ayının başında Musul’un Sincar (Şengal) ilçesine saldırdığında 100 bini aşkın Yezidi, göç etmek zorunda kalmıştı. Yezidiler, Irak’ta başlayıp, Suriye’de devam eden ve tekrar Irak’ın Zaho kentinde son bulan “ölüm yürüyüşü” gerçekleştirmişlerdi. Bir kısmı Irak’ın Duhok ilindeki kamplarda kalırken bir bölümü ise Türkiye’ye geçmişti. Ancak Irak’a ve Türkiye’ye gidemeyen Yezidiler de oldu.

Bunlar, Suriye’de siyasi faaliyetlerini sürdüren Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) hakim olduğu bölgede kurulan bir kampta hayat mücadelesi veriyor. Derik’in merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Nevruz Kampı’nda sorumluların verdiği bilgiye göre 5 bin Yezidi kalıyor.

Sığınmacıların çoğu çocuk ve kadın

Kamp Sorumlusu Kava Kasım, şiddetin başladığı ilk günlerde 11 bin Yezidi’nin barındığını ancak son günlerde sayının 5 bine düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Burada kalanların büyük çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Bazı kurumlar yardım gönderiyor ancak yetersiz. Önümüz kış ve gerçekten daha ciddi desteğe ihtiyacımız var. Bazı sığınmacılar, hala kayıplarını arıyor. Korku ve tedirginlikleri de giderilmiş değil. Bin 500 aile Şengal’e (Sincar) döndü. Halkın güvenli bir şekilde evlerine dönüşünün gerçekleşmesi için uluslararası yardıma ihtiyaç var.”

 Diğer bir kamp yetkilisi Abdülhalim Ahmet de Birleşmiş Milletler’in (BM) yardımlarının yok denilecek nitelikte olduğunu ifade ederek, ’Suriye’de savaş var ama bizim bölgemizde belli bir istikrar var. Bir taraftan rejimin ambargosu diğer taraftan IŞİD’in ablukasına rağmen bizden daha fazla yardıma ihtiyacı olanlara elimizi uzatıyoruz. Sadece, Irak’tan gelen Yezidilere değil, Suriye’nin çatışma bölgelerinden buraya sığınanlara da destek oluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Nevruz Kampı’nda kalan Yezidilerden Kemal İsa ise “Şiddetin kurbanları olarak farklı bölgelere dağıldık. Bizi IŞİD’in elinden kurtaran YPG güçleri şimdi de yardım ediyorlar” dedi. İsa, evlerine dönmek için Sincar’ın kurtarılmasını ve çetelerden temizlenmesini beklediklerini dile getirdi. 

Bir başkan Sincarlı sığınmacı Metto Halas da kışın yaklaştığına ve çadırlarının barınma ihtiyaçlarına cevap veremez durumda olduğuna dikkati çekti. 

 Başta BM olmak üzere bölge ülkelerine yardım çağrısında bulunan Halas, şu ifadeleri kullandı:

“Soğuk ve yağışlı havalar yakında başlayacak. Bu çadırlar, kış şartlarına uygun değil. Yağmur yağdığında ise burası çamur deryası olabilir. Onun için dünyanın çığlığımızı duymasını ve şiddet mağduru Yezidilere sahip çıkması gerekiyor.” 

Kaynak: AA