HDP ile dayanışma gecesinin yapıldığı Frankfurt Fraport Arena hınca hınç doldu, çok sayıda katılımcı da salona giremedi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye ve Kürdistan'daki durumu ve seçimlerin önemini anlattıktan sonra Avrupa'daki seçmenlere seslendi: "Herkes sandık başına gidip oyunu HDP'ye vermeli. Bununla da yetinilmemeli mutlaka yanında birini de götürmeli. Avrupa'dan 7 Haziran'dan iki kat daha fazla oy ve 5 milletvekili bekliyoruz."

 

Benim yerime MHP'li olacaktı 

Almanya'nın Köln kentinde Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) organizesiyle Köln Ezgi Center'de yapılan panele HDP Milletvekilleri Müslüm Doğan, Ali Hayar Konca, Çilem Öz, Ali Kenanoğlu ve Turgut Öker katıldı. Milletvekilleri panelden önce Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ni ziyaret ederek halkla sohbet etti ve ardından CHP'ye yakınlığı ile bilinen Hacı Bektaş Derneği'ni ziyaret etti.

Turgut Öker, Alevilerin HDP ile birlikte bir güç olduğunu dile getirdi. Öker, "Alevi kurum ve üyeleri artık bu tuzaktan kurtulup, HDP'nin yanında onurluca yer almalıdır" dedi. 

Kocaeli'nden seçilen Ali Haydar Konca ise Avrupa'daki oyların önemini şu şekilde anlattı: " Avrupa'daki oylar olmazsaydı bugün benim yerime bir MHP'li olacaktı."

Vekiller, seçmenleri  hem oy kullanmaya hem de oy kullanmayı teşvik etmeye çağırdı.

 

Troisdorf'ta panel

Köln yakınlarındaki Bonn/Troisdorf kentinde ise HDP Erzurum Milletvekili Seher Akçınar Yalçın'ın da katıldığı bir panel yapıldı. Seher Akçınar Bayır, AKP'nin bugün 12 Eylül benzeri bir faşizm ile Kürtlere karşı katliamlara yöneldiğini dile getirdi: "AKP hergün Kürt kanı döküyor."

 

Erdoğmuş FCİK toplantısında

Hagen kentinde bulunan Federasyona Civaka Îslamîya Kurdistan (FCİK) Genel Merkezi'nde, FCÎK'e bağlı bulunan camilere yönelik bir seçim toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş katıldı. Edoğmuş, "7 Haziran'da bunların zihniyeti zilu zebil edildiyse, nasıl ki genç kızlarımız ve erkeklerim Ortadoğu'da DAİŞ'in karizmasını çizdiyse ve bunların sihirlerini bozulduysa, bizim de tekrar 1 Kasım seçimlerinde bunların sihirlerini bozmamız gerekiyor" dedi. 

 

Dora ve Irgat, Bielefeld'deydi 

Almanya'nın Bielefeld kentinde ise HDP milletvekilleri Erol Dora ve Mizgit Irgat'ın yer aldığı toplantıya, Süryaniler, Müslümanlar, Ermeniler, Êzîdî Kürtler ve Türkiyeliler katıldı. 

Bielefeld Kuhlo Real Schule'de yapılan toplantıda konuşan Dora "Şimdi yeni bir seçim yapılıyor. Tek başlarına iktidar olmak istiyorlar. Buna müsade etmeyeceğiz" dedi. 

Irgat ise "1 Kasım seçimi sıradan bir seçim değildir. Biz Avrupa'da ciddi ve disiplinli bir çalışma yürütmeliyiz. Cizre ruhu ile çalışmalra katılmalıyız. Kendimizin dışında komşumuzu, dostumuzu, arkadaşımızı sandığa götürmeliyiz" dedi.

Irgat, Dresden kentinde ise kadınlarla kahvaltılı toplantı yaptı.

 

Ulm'daki panele yoğun ilgi

Almanya'nın Ulm kentinde ise HDP Ulm ve Çevresi Seçim Platformu bir panel düzenledi. Panele HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ve SYKP Eşbaşkanı Tuncay Yılmaz'ın katıldı. Panel yoğun ilgi gördü. 

 

Bilgen Duisburg'taydı 

Almanya'nın Duisburg kentindeki toplantıya, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen katıldı. Bilgen, yurtdışındaki bütün seçmenlerin ülkenin selameti ve demokrasi ve özgürlükle sağlama alınmış barış için HDP'ye oy vermelerini istedi.

 

HDP yine başaracak

Almanya'nın Treutlingen-Nürnberg kentinde gerçekleşen etkinliğe yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Etkinlikte konuşan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, "Başlattıkları bu savaşla HDP'nin başarısını önlemeye çalışmaktadırlar. Ancak bunu başaramayacaklar" dedi.

 

Fransa, Avusturya ve Hollanda'da etkinlikler 

Fransa'nın Lorient kentinde de HDP ile dayanışma toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 1 Kasım seçimlerinde HDP'nin tekrar büyük bir başarıya ulaşacağını ve asıl mücadelenin o zaman başlayacağını belirterek, onurlu bir barışı getirene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Fransa'nın Montpellier kentinde de seçim konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana katılarak bir konuşma yaptı. Zana, 1 Kasım'da seçmenleri için 8-25 Ekim tarihleri arasında yapılacak oy verme işlemine katılmaya çağırdı.

Zana, seçim çalışmaları çerçevesinde Fransa'nın Lyon kentindeki toplantıda da yer aldı. 

Öte yandan Hollanda Beverwijk Alevi Derneği'nde FEDKOM, HTİF, HAKDER ve HAKDER Kadın Birliği 'Neden HDP' adlı panel yaptı. Panelde, Hollanda HDP Yürütme Komisyonu adına çalışmalar hakkında bilgi verildi. 

Hollanda'nın Zaandam kentindeki geceye ise çok sayıda kişi katıldı. Gece DİDF ve Fed-Kom tarafından ortaklaşa düzenlendi. 

Avusturya'nın Graz kentinde HDP ile dayanışma gecesi düzenlendi. HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da geceye katılarak bir konuşma yaptı.

Avusturya'nın Linz kentinde ise Demokratik Güç Birliği tarafından Pazar günü Volkshaus Ebelsberg'te bir halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken katıldı. 


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA