Belçika'nın başkenti Brüksel'de, İngiltere'nin AB üyesi olarak devam etmesi için düzenlenen iki günlük AB Zirvesi'nde, Londra'nın talep ettiği şartlar üzerinde anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Ceren Kaynak, Londra Cihan

Zirve sonrası basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı David Cameron, anlaşmanın İngiltere’ye “özel bir statü” verdiğini belirterek, bunun, ülkesinin AB içerisinde kalmasını savunması için yeterli olduğunu ifade etti. Daha sonra kabine üyelerine anlaşmayı sunan Cameron, İngiltere’nin AB üyeliğinin oylanacağı referandumun tarihini de 23 Haziran olarak duyurdu.

Varılan anlaşmaya göre AB’den gelen göçmenlere verilen sosyal yardımlarla ilgili “imdat freni” sistemi devreye girecek. En çok tartışmaya neden olan bu maddeyle, bundan sonra AB üyesi ülkelerden İngiltere’ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşaması gerekecek. Anlaşmanın Euro Bölgesi’ne dâhil olmayan İngiliz ekonomisini korumaya yönelik maddesiyle ise İngiliz şirketlerinin Avrupa içine taşınmaya zorlanmaması ve İngiliz işletmelerinin Euro Bölgesi dışında olduğu için ‘ayrımcılığa’ uğramaması hedefleniyor. Bahar.dk