Adana’nın Kozan ilçesinde etkili olan fırtınada 3 ev zarar gördü, bir besi çiftliğinin çatısı uçtu, 15 hayvan telef oldu. İlçe mezarlığının duvarlarını yıkan fırtınanın sebep olduğu hasar tespit edilmeye çalışılıyor.

Kozan’ın Kayhan Mahallesi Simon Köprüsü mevkinde iş adamı Veli Gelebek’e ait hayvan çiftliği sağanak yağış ile birlikte oluşan fırtına sonrasında 200 büyükbaş ve 30 küçükbaş hayvanında bulunduğu çiftlik yerle bir oldu. 15 hayvan telef oldu. Bölgede narenciye bahçeleri çiftlik evleri, enerji hatları olmak üzere tüm ekili alanlar zarar gördü. Vatandaşlar Kurban Bayramı öncesi böyle bir felaket yaşadıklarını, narenciye ve diğer meyve ağaçlarının kökünden söküldüğünü, binlerce dönüm narenciye bahçelerin zarar gördüğünü belirttiler.

200 büyükbaş ve 30 küçükbaş hayvanın bulunduğu hayvan çiftliğinde yaşanan afet sonrasında çiftliğin yerle bir olduğu ve 15 hayvanın telef olmasıyla ilgili çiftlikte yaşanan afeti anlatan iş adamı Veli Gelebek, “Saat 16.00 sıralarında oluşan bir hortum neticesinde çiftlik çatısıyla birlikte yok oldu. Çevrede büyük zarar oluştu ve 15 hayvanımız telef oldu. Çok şükür ailemde ve çalışanlarda bir can kaybı yok. Konuyla ilgili jandarmanın tespitine göre bölgede çizgi halinde bir afet oluşmuş. Çiftlikte betonlar, profiller, ağaçlar kökünden sökülmüş. Uçan parçalar narenciye bahçelerine, elektik tellerine büyük zarar vermiş. Çiftlikte bulunan 2 traktör de zarar görmüş durumda. 4 yıllık olan işletmemiz de hayvancılık ve süt hayvancılığı yapmaktayız. İki bin metre kare olan çatı ve yem deposu tamamen uçmuş durumda. Kullanacak hiçbir malzeme kalmamış durumda. İlk defa böyle bir afet görüyorum. Allah can zayiatı vermesin.” dedi.

’BU YAŞA GELDİM DAHA BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM’

Şiddetli fırtınayı gören Mehmet Göçer de, “Olay anında çiftliğe yakın bir bölgede koyunlarımı otlatıyordum. Simsiyah bir fırtına geldi. Adeta yerle bir geldi. Her tarafı kattı gitti. Hemen yere yattım. Koyunlarım vardı uçan çinko barçaları koyunlarımı yaraladı. Çinko parçaları kartal gibi havada uçuyordu. Bu yaşa geldim daha böyle bir şey görmedim.” diye konuştu.

Olay yerine gelen ve yaşanan afetle ilgili gerekli zarar ziyan çalışmasını yapacaklarını kaydeden Kozan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Tanrıverdi, ilk defa böyle bir afetle karşılaştıkları söyledi.

MEZARLIK DUVARININ BİR KISMI YIKILDI

Beklenmeyen bir olay olduğunu kaydeden ve yaşanan afetle ilgili bilgi almak üzere çiftlik alanına Başkan Yardımcısı Cengiz Yeşiloğlu ile birlikte gelen Kozan Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Duru, “Görüntü pekte iç açıcı değil. Besi çiftliğinin çatısı tamamıyla yok olmuş durumda. Başka alanlarda ne gibi hasarlar var bununda tespitini yapacağız. Elimizden geldiğince de yardımcı olmanın gayreti içerisinde olacağız. Kozanımızın merkezinde ise ciddi bir durum yok. Fakat mezarlığın duvarının bir kısmı yıkılış durumda. Onunla da ilgili bir çalışma başlattık” diye konuştu.

Enerji hatlarında meydana gelen hasardan dolayı ise Kozan TEDAŞ Müdürü Akif Akıncı ve ekibinin ivedi şekilde bir çalışma başlattıkları öğrenildi.

Kozan Kaymakamı Avni Oral da hayvan çiftliğine gelerek olay ile ilgili yetkilerde bilgi aldı.

Kaynak: CIHAN