Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İzmir’de eşi tarafından öldürüldüğü iddia edilmesine rağmen araştırma yapılmadan kayıtlara “intihar ettiği” yazılan Gülperi O.’yla ilgili kararını bugün açıkladı.

Türkiye, “ilaç alarak intihar ettiği” ileri sürülen Gülperi O.’nun kanında hiç ilaç bulunmadığına dair otopsi raporunu dikkate almayarak takipsizlik veren savcılığın olayı soruşturmaması nedeniyle suçlu bulundu.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’in yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesinin “ölümle ilgili etkin soruşturma yapılmayarak” ihlal edildiğine karar verdi ve Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

Ümran Durmaz’a 20 bin Euro manevi, 2 bin Euro da maddi tazminat ödenecek.

4 davada daha mahkum edildi

Diğer mahkumiyet kararı da gözaltında kötü muamele ilgili oldu. Ender Bulhaz Aktürk’ün başvuruyu inceleyen AİHM, Türkiye’nin, işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili maddeyi ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye karar gereği, mahkeme masrafları dahil 12 bin 400 euro tazminat ödeyecek.

Mahkeme, Cüneyt Polat’ın gözaltında kötü muamele gördüğü ve kötü muamele şikayetinin savcılık tarafından değerlendirilmediği yolundaki başvurusuyla ilgili de Türkiye’nin Polat’a toplam 10 bin euro tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Türkiye’ye bir mahkumiyet de uzun tutuklulukla ilgili verildi. Ali Rıza Kaplan’ın başvurusu üzerine AİHM, Türkiye’nin 8 bin 500 euro tazminat ödemesine hükmetti.

Beş kişinin Türkiye’de açtıkları istimlak davasının uzun sürmesi nedeniyle yaptıkları başvuruda ise AİHM, başvuru sahiplerine ikişer bin euro, mahkeme masrafları olarak da 3 bin euro ödenmesini kararlaştırdı.

Türkiye, bu kararlar sonucu toplam 65 bin 900 euro tazminat ödeyecek.