Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 1 Kasım Genel Seçimleri’nde güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarından gelen talepleri reddetmesiyle ilgili siyasi partilerden tepkiler geldi.

Malkoç: Kanunlara aykırı

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) YSK Temsilcisi Şeref Malkoç YSK’nın aldığı sandıkların taşınmaması yönündeki kararır eleştirerek ,”YSK’nın aldığı bu karar hukuka da gerçekliğe de aykırıdır” dedi.

“YSK, sandıkların yerinin belirlenmesiyle ilgili yetkisinin olmadığına karar verdi. YSK’nın kararları Anayasa’ya göre kesindir. Ama bizim kanaatimizce bu karar Anayasa’ya, kanunlara aykırıdır.

“YSK’ya sorumluluk yüklenmişken, YSK oy çokluğuyla reddetti. Hepimiz uyacağız. Anayasanın gereği budur. Ama biz eleştirilerimize devam edeceğiz. Türkiye’de şiddet var, çatışma var, terör var. Hepimizin görmesi gerekir.

“Yarın Allah göstermesin o bölgelerde kurulacak sandıklarda güvenlik görevlilerimize kurulacak pusu veya şehit olayının gelmesi veya bir çatışma olması hepimizi derinden yaralayacaktır. YSK’nın seçimlerden sorumlu olmasına rağmen bu konuda yetkim yoktur demesi gerçeğe de Anayasa’ya da hukuka da aykırıdır.”

Tekin: YSK’yı kutluyorum

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin da kararla ilgili “Doğru karar. YSK’yı kutluyorum” dedi.

“Baştan itibaren CHP olarak bunun yapılamayacağı, Anayasa ve yasaya aykırı olduğunu ifade etmiştik. Sayın Mehmet Ali Şahin de, eski adalet bakanı olarak ve bir hukukçu olarak bunun olamayacağını zaten beyan etmişti. YSK doğru kararı verdi. YSK’ya teşekkür ediyorum ve kutluyorum. Olması gereken bir karardı.

“Aksi yönde bir karar, Türkiye’yi çok zor durumda bırakırdı. Ayrıca, bir iktidar mensubunun YSK’nın sandıkların taşınması konusunda böyle konuşması da zor bir karardı. Doğru yönde görüş bildirdiği için Sayın Mehmet Ali Şahin’i de kutluyorum.”

Beştaş: Türkiye hafif bir soluk aldı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) yaptığı açıklamada “Türkiye hafif bir soluk aldı” dedi.

“Daha önce de ‘YSK bu tür taleplere olumlu yanıt vermemeli’ demiştik. Siyasi dayatmalar sonucu yerellerde alınan sandık taşıma kararları doğru değildi. YSK bunu uzun süredir tartışıyordu. Eğer bunlar kabul edilseydi, sorun olmayan her yerde bu kararlar çoğalacaktı ve bunun önü alınamazdı.

“Şimdi seçim sürecinde de aynı hukuka uygunluğu bekliyoruz. Ama bugün itibariyle çok sayıda arkadaşımız gözaltına alındı. İzmir’de gözaltılar var. Silvan ve Nusaybin’de olağanüstü koşullar var. Bunların tümü de bu girişimlerin parçasıdır. Fakat ne olursa olsun bu halk iradesini sandığa yansıtacaktır.

“YSK oy çokluğu ile olsa Saray’a hayır dedi. Hukuk can çekişirken bu kararla Türkiye hafif bir soluk aldı.”

 

İMC