İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen’in ‘Tartışma Köşesi’nde yayımlanan bir makalede, 7 Haziran’da Türkiye ve Kürdistan’da yapılacak seçimlerin ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğu değerlendirmesi yapıldıktan sonra AKP’nin İsveç’te çok belirgin olarak seçim hilesi yaptığı belirtiliyor.

HDP’nin % 10 barajını aşmaması için her türlü yalan, hile ve iftiraya başvuran AKP hükümeti, yurtdışında da Kürtler, Süryaniler ve demokrat çevrelerin HDP’ye oy vermelerini engellemek için sinsice yöntemler kullanıyor.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde seçmenler bir kaç merkezde ve bir kaç gün oy kullanırken 35 bin seçmenin bulunduğu İsveç’te oy verme Stockholm ve 31 Mayıs ile sınırlandı. 2400 kilometre uzunluğundaki İsveç’te seçmenlerin Stockholm’e gelerek oylarını kullanmaları için işyerlerinden birkaç gün izin almaları ve yüksek olan yol masraflarını kendilerinin ödemeleri gerekiyor.

300 civarında Kürdistanlının seçilme hakkını engellemeye yönelik yaptığı itirazın reddedilmesinden sonra İsveç’te bulunan HDP, AKP, CHP ve MHP ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri bir toplantı yaparak oy kullanma günlerinin artırılmasını ve en az 4 merkezde oyların kullanılması için düzenleme yapılmasını talep eden başvuruyu Türkiye’nin İsveç Büyükelçiliğine ilettiler.

Ancak Türk devleti ve AKP iktidarının halkın sesine kulaklarını tıkaması ve seçmenlerin oy kullanma hakkını gaspetmekte ısrarlı davranması tepkilerin artmasına yol açıyor. Sol Parti Uppsala ili Dış Politika sorumlusu Yekbun Alp, Expressen Gazetesinde dün yayımlanan makalesinde, olanları AKP’nin seçim hilesi olarak değerlendirdi.

Erdoğan ve AKP’nin HDP’nin oy almasını engellemek için bilinçli bir strateji uyguladıklarını belirten Alp, 8 bin seçmenin bulunduğu Norveç’te 10 gün, 31 bin seçmenin olduğu Danimarka’da 24 gün oy kullanılırken 35 bin seçmenin bulunduğu İsveç’te oy kullanmanın tek gün ve Stockholm’le sınırlanmasının seçmenlerin oy kullanma haklarını ortadan kaldırdığını söylüyor.

Alp, yurtdışında bulunan seçmenlerin yasal haklarını engelleyen bu uygulamaya karşı İsveç Kültür ve Demokrasi Bakanı Alice Bah Kunke’nin tutum almasını istiyor. STOCKHOLM - ANF