Kapusuz, HDP ile kadının siyaset alanında ilerici bir evreye ulaşacağını söyledi. 

 

Siyasi partilerin aday listesini değerlendiren KA.DER Ankara Şube Başkanı Hatice Kapusuz, partiler arasında kadın adaylar açısından en büyük gerilemenin AKP listesinde yaşandığına dikkat çekerek, diğer partilerin ise 7 Haziran'daki durumunu büyük bir oranda koruduğunu ifade etti. Kapusuz, AKP'nin listesine bakıldığında 7 Haziran'daki gerileme durumunun faturasını kadınlara kestiğinin görüldüğünü belirterek, "AKP kadınlara balondan atılacak yük muamelesi yapıyor. Türkiye'de ne zaman bir kriz durumu olsa hemen kadınları eve göndermeye çalışan bir algı sistemi hakim" dedi. 

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Ankara Şube Başkanı Hatice Kapusuz, yürütülen seçim ve savaş sürecini değerlendirdi. 

 

Üç dönemlik vekiller geri dönsün diye

Partiler arasında kadın adaylar açısından en büyük gerilemenin AKP listesinde yaşandığına dikkat çeken Kapusuz, diğer partilerin de 7 Haziran'daki durumunu büyük bir oranda koruduğunu ifade etti. AKP'nin listesine bakıldığında 7 Haziran'daki gerileme durumunun faturasını kadınlara kestiğinin görüldüğünü söyleyen Kapusuz, 3 dönemlik vekillerin geri dönmesi için kadınların liste dışı bırakıldığını belirtti. 

 

Ne zaman bir kriz çıksa 'kadınlar eve' 

AKP'nin kadınlara karşı tutumuna aşina olduklarını ifade eden Kapusuz, "Türkiye'de gerek ekonomik gerileme dönemlerinin gerekse haklardaki gerilemenin ilk faturasının hep kadınlara kesildiğini biliyoruz. Ne zaman bir kriz durumu olsa hemen kadınları eve göndermeye çalışan bir algı sisteme içkin durumda. Yani kadınlara balondan atılan yük muamelesi yapılıyor. Bu durumun kadınlar ve potansiyelleri için büyük bir haksızlık olduğu bariz" dedi. 

 

Kadınlar inadına siyasette olmalı

Birbirine bağlantılı olarak yürütülen savaş ve seçim sürecini de değerlendiren Kapusuz, savaş sürecinin ataerkil sistemin bir sonucu olduğunu, sistemin krizlerini ve yöntemlerini taşıdığını belirterek, ezme, tahakküm etme, şiddet ve sindirme politikalarının erkek egemen sistemin yöntemleri olduğunu söyledi. Kapusuz, "Kadınları sistemden dışlayan, siyasetin dışına iten akıl, bu süreçte de kadınları sadece 'Analar ağlamasın' söylemine sıkıştırıyor” dedi. Kapusuz, var olan sistemin dönüşmesi için kadınların inadına siyasette etkin var oluşları, siyasetin her sürecinde ve barışta kadınların özne olması, politika üretmesi ve sistemin anti demokratik unsurlarına karşı mücadele etmesinin büyük bir önem arz ettiğini söyledi. 

 

KA.DER köprü görevini sürdürecek

Kapusuz, seçim sürecinde kadın adaylar ile birlikte yapacakları çalışmalar hakkında bilgi vererek, şunları aktardı: "Yeni dönemde seçime giren birçok kadın aday 7 Haziran seçimleri deneyimine sahip. Erkek egemen sistemin bu hatalı halini, ancak içerde ve dışarıda kadın vekiller dönüştürebilir. Barış, demokratik bir sistemin temel unsurudur ve birlikte yaşam, tartışma kültürü, müzakere, diyalog anlayışıyla var olabilir. Bu konuda kadınlar erkeklerden daha başarılı. Bizim de burada edindiğimiz misyon bundan bağımsız olmayacak. KA.DER bu süreçlerde kadınların birlikte siyaset üretmesinde her zamanki köprü ve aracı görevini sürdürecek." 

 

HDP'li kadınlar genel yapıya katkı sağlayacak

Mecliste bulunan siyasi partiler arasında en çok kadın vekile HDP'nin sahip olabileceğinin öngörüsünü paylaşan Kapusuz, bu durumun siyaset alanında ilerici bir evreye ulaşacağını, bunun da çok önemli olduğunu söyledi. Kapusuz, HDP'li kadın vekillerin aktif bir politika izlemeleri, komisyonlarda ve yasa yapma süreçlerinde aktif rol almalarını meclisin genel yapısına katkı sağlayacağını aktardı. 

 

41 ilin kadın vekili olmayacak

Yaklaşık 41 ilde kadınların seçilemeyeceği yerlerden aday gösterilmesini de eleştiren Kapusuz, "Bu Türkiye'nin yarısında politikanın nüfusun yarısı olan kadınların erkek vekillerin bakış açısına terk edileceği anlamına geliyor. Türkiye gibi merkezi yapının güçlü olduğu ve katılım mekanizmalarının zayıf olduğu bir ülkede bu daha önemli bir sorun haline geliyor. Sonuç olarak toplumun büyük bir çoğunluğunun talep, ihtiyaç ve gereksinimlerine kör sağır dilsiz bir politika yapar hale gelebiliyor" dedi. 

 

Kadın adaylar barışçıl söylemin inşasında özne olsun

Kapusuz, sağlıklı bir seçimin yütürülmesi için kadın adayların, seçim sürecine hakim olan erkek egemenliğe, çatışmacı söyleme karşı barışçıl bir politik söylemin inşasında özne olmasını isteyerek, "Türkiye'de kadınlar her zaman toplumsal sorunlara müdahalede daha atik olmuşlar ve onarıcı roller üretmişlerdir. Bu süreçte de ilk müdahale örgütlü ve örgütsüz kadınlardan geldi. Kadın vekillerin bu kadınlarla daha yakından çalışması ve karşılıklı güçlenmeleri bu süreç için oldukça gerekli" diye konuştu. 

 

 DİHA/ANKARA