Türkiye’de 7 Haziran seçimleri için geri sayım başladığına, çeşitli ülkelerde yaşayan yaklaşık 6 milyon Türkiye kökenli göçmenden 2,7 milyonunun seçmen konumunda olduğuna dikkat çekilirken Cumhurbaşkanlığı seçimine göre katılının “çok daha yüksek” olması beklentisi bulunuyor.

Amerika’nın Sesi (VOA), Berlin kaynaklı haberinde “Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçiminde randevu sistemiyle oy kullanma mecburiyeti nedeniyle katılım hayal kırıklığı yaratarak yüzde 18,9’da kalmıştı. Bu kez ise seçmenler doğrudan yakınlarındaki başkonsolosluklara giderek, 25 gün boyunca oy atabilecekler, o yüzden katılımın çok daha yüksek olması bekleniyor” diyor.

Türkiye’deki bazı partilerin yurtdışı oylar için harekete geçtiğini ve başta Almanya olmak üzere kapsamlı bir seçim kampanyası yürütme kararı aldığını anlatan VOA, bu çerçevede Avrupa’daki seçim kampanyasına Berlin'de başlayan HDP’nin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın, Halkların Demokratik Platformu Berlin Yürütme Kurulu üyeleriyle ve Alman Sol Parti’nin temcilcileri ile bir araya geldiğini söylüyor.

Demirtaş’ın Almanya’da yaptığı açıklamalarda 7 Haziran seçimlerinin Türkiye'nin geleceği ve kaderini değiştireceği vurgusunu yaptığını anlatan VOA, haberinde şunları da söylüyor:

“Geçen yıl Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’nin adayı olan Selahattin Demirtaş Almanya'daki oyların 7,63'ünü alabilmişti. Oyların yüzde 68,63'ü Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 23,74’ü ise CHP ve MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na gitmişti. 7 Haziran seçimleri öncesinde yurtdışındaki vatandaşlar, 54 ülkede 109 dış temsilcilikte, 8 Mayıs-31 Mayıs tarihleri arasında oy kullanabilecekler.”