İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, aşırı temizlik ve hijyen Alzheimer riskini artırıyor. Bilim insanları, 192 ülkenin istatistiklerini inceledi ve hijyen konusundaki sorunlarını halletmiş, enfeksiyon riski düşük, başka deyişle gelişmiş ülkelerdeki Alzheimer hastalarının sayısının daha yüksek olduğunu belirledi.

Sonuçlara göre temiz içme suyu kaynağı olan ülkelerde Alzheimer’lı sayısı diğerlerine oranla yüzde 9, enfeksiyonların, bulaşıcı hastalıkların daha az görüldüğü ülkelerde ise yüzde 12 daha fazla. Araştırma ekibinin başındaki Dr. Molly Fox, şunları söyledi:

‘BAĞIŞIKLIK DENGESİNİ BOZUYOR’

“Bir ulusun temizlik ve hijyen karnesinin Azlheimer’la olan ilişkisini saptadık. Örnek vermek gerekirse İngilizlerin hastalığa yakalanma riski, Kenya, Kamboçya gibi temiz içme suyu, kanalizasyon altyapısında sorun yaşayan, salgın hastlıkların kol gezdiği ülkelere göre daha yüksek. Modern, mikroplardan mümkün olduğu kadar arındırılmış kent yaşamının yaygın olduğu ülkelerde risk yüksek.”

Fox, aşırı temiz, bakteriden arınmış ortamda yaşamanın bağışıklık sisteminin dengesini bozduğunu, geçmişte, alerji, astım ve egzamayla ilintisinin de saptandığını anımsattı. Fox, 65 yaşını geçen her 3 İngiliz’den 1’inin bunama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun da altını çizdi. Alzheimer Birliği ise araştırmanın sonuçlarını “İlginç” diye niteledi ancak yaptıkları açıklamada, “Hastalığın sadece hijyenik ortamla ilgili olduğunu düşünmek hatalı olur” denildi.