Sağlık Bakanlığı ve PTT elele verdi. Milyonlarca insanın uğrak yeri olan PTT'lerde, halk organ bağışı hakkında bilinçlendiriliyor. Artık, Sağlık Bakanlığı'nca PTT merkezlerinde açılan stantlarda, organ bağışı yapılabilecek.

Sağlık Bakanlığı ve PTT, "Organ bağışı, hayat bağışıdır" sloganıyla yola çıktı. Kampanya kapsamında, organ bağışını anlatmak üzere PTT merkezlerinde stantlar açılacak.

Kampanya ile ilgili konuşan PTT Genel Müdürü Osman Tural, "Aşağı yukarı organ bağışlama yetişine ya da hukuken organ bağışlama yetisine sahip olan insanların yarısından fazlası bizim kapıdan gelip bir şekilde bizden hizmet alıyor. Bu insanlara dokunabilme, bu insanlara ulaşabilme, bu hususu anlatabilme anlamında önemli bir mesafe katedebileceğimiz bir altyapıya sahibiz" dedi.

İLK BAĞIŞTA BULUNAN İSİM TURAL OLDU

Kampanya çerçevesinde ilk bağışta bulunanlardan biri de PTT Genel Müdürü Osman Tural oldu.

ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIYOR?

Gönüllüler PTT'lerdeki stantlarda, bağış formunu doldurularak, 2 şahit huzurunda organ bağışında bulunabilecek. Organ bağışı yapan kişinin bilgileri, Sağlık Bakanlığı'nca oluşturulan sistemde kayıt altına alınacak.

Bağışın hemen ardından aileden 2 kişiye bilgilendirme mesajı gidecek. Doldurulan form vasiyet formatında olsa da ailenin rızası önemli...

Sağlık Bakanlığı Organ Koordinatörü Arif Kapuağası, "Yakını ölmüş bir kişinin bir anda yakınının organlarını istediğiniz zaman ikinci bir şok dalgası yaşıyor. Daha önceden bunun aile içinde tartışılması durumunda böyle bir şok dalgasının minimum olacağını, dolayısıyla da aileninde 'evet bize de vasiyet etmişti, zaten bize de mesaj gelmişti, bu konuda haberdarız' demesi lazim" dedi.

Kişinin beyin ölümünün gerçekleşmesi durumunda merkeze "Bu bir organ bağışçısıdır" mesajı iletilecek.

Bağışçının istediğinde vazgeçme hakkına sahip olacak.

Kampanya çerçevesinde PTT iş yerlerinde organ bağışının önemini anlatan el broşürleri ve kitap ayraçları da dağıtılıyor.