Alman lüks otomobil üreticisi Audi’nin lokomotif modeli A3’ün sedan versiyonu, Türkiye’de satışa sunuldu. Volkswagen Grubu’nun “dünyanın bir numaralı otomotiv üreticisi” olma hedeflerine paralel olarak lüks sınıfta birinciliğe oynayan Audi, A3 Sedan ile gelişen pazarların yanı sıra Avrupa’da da genç tüketicileri lükse çekmeyi amaçlıyor. Araç, Türkiye’de 36 bin 216 euro yani 86 bin 216 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.
Tüm dünyada bugüne kadar 3 milyon adetten fazla satan, Türkiye’de de Audi satışlarının yüzde 40’a yakınını oluşturan A3 Hatchback ve Sportback’in kardeşi A3 Sedan, Sportback’ten bir miktar daha uzun. Yine Sportback’ten 11 mm geniş ve 9 mm alçak olan A3 Sedan, ön tamponu, tek çerçeveli ızgarası ve kaputta yer alan özgün çizgileriyle kardeşlerinden ayrılıyor. Arkada bagaj kapağına entegre spoyler ve stop lambaları ise, kendisine has görünüm detaylarından.
 
İlgi yüksek
Son dönemdeki kompakt lüks sedan modasının bir parçası olan A3 Sedan, Türkiye’de ilk etapta 140 HP’lik 1.4 lt TFSI benzinli motor ve Stronic şanzımanla satılmaya başlandı. Otomatik vitesli 105 HP’lik 1.6 lt TDI dizel motor seçeneğiyse, kasım ayının sonunda getirilecek.
A3 Sedan’ın 1.4 lt TFSI motoru, COD (Cylinder on Demand) sistemiyle dikkat çekiyor. Bu motorun, düşük devirlerde iki silindirinin devre dışı kalmasını sağlayan sistem, 100 km’de ortalama 4.7 lt’lik tüketim sağlıyor. 0-100 km/s hızlanmasını 8.4 sn’de gerçekleştiren bu versiyonun azami hızıysa 217 km/s.
Doğuş Otomotiv Audi Genel Müdürü Gino Bottaro, sedan segmentinde, yeni modelleriyle iddialı olmak istediklerini ve A3 ailesi satışlarının yüzde 70’nin A3 Sedan olmasını öngördüklerini söyledi. A3 Sedan’ın en önemli pazarlarının Çin, Rusya, Fransa, İtalya ve Türkiye olacağını kaydeden Bottaro, “Araca çok büyük bir ilgi var. İstediğimiz kadar araç almakta zorlanabiliriz. Örneğin Almanya’da, beklenenin üzerinde talep oluştu. Bu da alabileceğimiz miktarları etkileyecek” dedi.
Bottaro, bu yıl sonuna kadar 1000-1500 adet arasında A3 Sedan satacaklarını, 2014’teyse 6 bin 500 araçlık bir hedef koyduklarını kaydetti.
Son üç ayda kurlarda meydana gelen ani artışlar ve kredi faizlerindeki hareketlenmelere rağmen Türkiye’de otomotiv satışları ilk 8 ayda 518 bin 382, otomobil satışlarıysa 399 bin 429 bin adede ulaştı. Genel olarak satışların yüksek geçtiği yılın son 3 ayına girerken, sektörde “Yeni rekor olabilir mi?” sorusu gündeme gelmeye başladı.
Citroen Türkiye distribütörü Baylas Otomotiv Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, otomotiv satışlarının Haziran-Ağustos dönemindeki performansını tekrarlaması halinde rekorun sürpriz olmayacağını belirtti. Tatoğlu, “Hafif ticari araç satışları kan kaybediyor. Ancak binek oto yükselişte. Son üç ay, bu tempo devam ederse herkes sürprize hazırlıklı olsun. Binek otomobilde rekor gelebilir” diye konuştu.  
 
‘Beklentilerimiz aşıldı’
Tatoğlu, pazarın bir “dönüşüm” içinde olduğunu hatırlatarak, “Bu dönüşümle ticari araçta ciddi bir kan kaybı oldu. Ticarideki kaybın ne olacağını artık öngöremiyoruz bile” ifadesini kullandı.
2013’ün Citroen’e de rekor getirebileceğini ifade eden Tatoğlu, 32 bin 500 adetle şirket tarihinin en yüksek satışına ulaşmayı planladıklarını, pazar paylarının da yüzde 4.20 olacağını söyledi.
 
Sınıf liderliğine oynayacak
 
Fransız üretici Citroen’in MPV sınıfındaki temsilcisi olan ve 2007’den bu yana 4 bin 500 adet satılan C4 Picasso, tamamen yeniden yaratılan üçüncü nesliyle Türkiye’de satışa sunuldu. 68 bin 800 TL’den başlayan fiyata sahip C4 Picasso’nun 7 kişilik versiyonu Grand Picasso ise kasım ayını bekliyor. Hedef ise, yeniden sınıfının lideri olmak.
Konsept haliyle aynı tasarımı taşıyan ve markanın yeni yüzünü simgeleyen C4 Picasso, Citroen’in hafifletilmiş yeni platformunu kullanan ilk model. LED gündüz farları, ince uzun farları, geniş ön camıyla dikkat çeken yeni Picasso, üç boyutlu arka stop lambalarıyla dikkat çekiyor.
C4 Picasso’nun iç mekanındaysa da 12 inçlik kişiselleştirilebilen dijital gösterge panelinin yanı sıra tablet bilgisayarları andıran ve tüm araç fonksiyonlarının kontrol edilebildiği 7 inçlik ikinci bir ekran yer alıyor. Geniş cam tavan, iç mekana ferahlık duygusu verirken, eşya gözleriyle fonksiyonellik artırılmış.
 
Pek çok teknoloji var
Yeni C4 Picasso’da, sadece 115 HP’lik 1.6 HDI dizel motor ve yeniden geliştirilen ETG 6 otomatikleştirilmiş manuel şanzıman yer alıyor. Otomobil, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4 lt harcıyor. Araçta donanım paketlerine bağlı olarak Şerit İhlal Uyarısı, otomatik Park Asist, Akıllı Far, Mesafe Koruma, Kör Nokta Uyarısı ve istenilen müzikleri hafızaya alabilen Juke Box gibi sistem ve donanımlar bulunuyor.
Baylas Otomotiv, yeni C4 Picasso’dan yıl sonuna kadar 500, 2014’teyse 3 bin adet satmayı planlıyor.