İSVİÇRE

HDP Milletvekili Celal Doğan, İsviçre'nin Basel kentine düzenlenen mitingte binlerce HDP gönüllüsüne seslendi. İsviçre Demokratik Güç Birliği'nin Basel Dreinrosenpark'ta düzenlediği 'İnadına Barış, İnadına HDP' mitinginde konuşan Doğan, "Savaşa, katliamlara rağmen Kürt halkı barış ve özgürlük için direniyor. Öz yönetim bu ülkenin geleceği ve demokrasi için çok önemlidir. 1 Kasım'da halkların birlikte yaşamına oy vererek geleceğimizi birlikte HDP ile birlikte kuralım" dedi.

Miting, Doğan'ın konuşmasının ardından MED Kültür Merkezi sanatçılarının söylediği şarkılar eşliğinde son buldu.

HDP Basel Seçim Meclisi Gençlik komisyonu da HDP ile bir dayanışma gecesi düzenledi. Önceki gece Basel UNIAN Sall'da gerçekleşen geceye yüzlerce Kürdistanlı ve Türkiyeli genç katıldı.

 

ALMANYA

Hafta sonu HDP etkinliklerinin en fazla yapıldığı ülkelerden biri de Almanya'ydı. Hanau, Offenbach, Wuppertal, Hamburg'ta değişik etkinlikler yapıldı. Berlin'de ise HDP seçim bürosu açıldı.  

Almanya'da HDP dayanışma etkinliklerine, HDP Milletvekili Hüda Kaya'nın cuma akşamı Hanau kentindeki Ağrılılarla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği halk toplantısıyla start verildi. 

Hüda Kaya, Offenbach'taki Goganlılar Derneği'ne de giderek burada Kürdistanlılarla görüştü. 

 

Hamburg ve Wuppertal'de panel

Almanya'nın Hamburg kentinde Alevi Kültür Merkezi'nde HDP ile dayanışma paneline HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker katıldı. 

Hamburg kentinde Rojbîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla hem Wilhelmsburg hem de Neuwiedenthal semtlerinde yaşayan kadınlar bir araya gelerek HDP'ye nasıl destek verebileceklerini tartıştı. 

Wuppertal kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) seçim konulu bir panel düzenlendi. Panelde HDP Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş katıldı. Erdoğmuş, oldukça detaylı ve anlaşılır konuşmasının sonunda "Korktukça saldırıyorlar, zelzele yaşadıkça hücum ediyorlar. Ama sonuç itibariyle zulüm yerle yeksan olacak. Onlar, ‘biz sizi yerle yeksan edeceğiz' diyorlar. Ama asıl yerle yeksan olacaklar zalimler ve zulüm dinine iman etmiş olanlar olacak" dedi.

 

Berlin'de seçim bürosu açıldı

Almanya'nın başkenti Berlin'de HDP'nin seçim bürosu açıldı. Büro, Cumartesi günü Kreuzberg semtindeki Muskauer caddesi 44 adresinde açıldı. 

 

FRANSA

HDP Fransa Seçim Komisyonu tarafından organize edilen bir dizi etkinliklere katılmak üzere Fransa'da bulunan Leyla Zana, Marsilya kentinde Fransız ve Kürt sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ndeki toplantıya, Fransa Avukatlar Sendikası'ndan Dany Cohen, CGT Sendikası bölge sekreteri Olivier Rageug, Fransa Komünist Partisi'nden Josianne Durieux, çok sayıda gazeteci ve kurum temsilcisi katıldı. Zana, Türk devletinin Rojava'da DAIŞ'i kullanarak Kürtlere saldırdığına dikkat çekti. Zana, "Türkiye'deki Kürtler, 'biz kendimizi yöneteceğiz' diyor. Ama halkın bu özgürlük talebine saldırılarla cevap veriliyor" dedi. 

7 Haziran seçim sonuçlarına dikkat çeken Leyla Zana, devletin Kürtlerin seçim başarısına karşı savaş açtığını hatırlattı. Zana, "Kürtlere karşı savaş kararını veren kişi devletin tepesindeki Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır" dedi.

 

Evry-Melun'da gece

Evry-Melun kentlerinde HDP şöleni düzenlendi. Evry-Melun Demokratik Toplum Meclisleri, Şehit Çiçek Botan Kadın Meclisi ve Demokratik Güç Birliği'nin ortaklaşa organize ettiği şölende HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da bir konuşma yaptı.

Şölende Hozan Sara, Hozan Sıddık ve grup RaPars da sahne aldı. 

Paris'in Villier le Bel, Grigny ve Champigny alanlarında Kürt kadınları, kadın seçim komiteleri, HDP ve seçim gündemli çeşitli toplantılar yaptı. 

 

 Y.ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ 



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA