Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine sığınan binlerce Suriyeli Kürt parklarda, sokaklarda kalıyor. Diğer taraftan AFAD tarafından yapılan kamplar boş bekliyor. Kobanililer kampa girmek istemiyor. Suruç’ta sığınmacılarla görüşen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, görüştüğü herkesi kampa davet etti. Çelik, “5 bin kişiyi getirin bugün kampa yerleştireyim.” diyerek kamplara olan ilgisizliğin altını çizdi.

AFAD tarafından mültecilere yapılan kamplara beklenen ilgi gösterilmedi. ‘Kampa girerseniz çıkışınıza izin verilmeyecek, ülkenize dönün’ şeklindeki bir dedikodu, sığınmacıların kamplara ilgisini azalttı. Binlerce mülteci, park, cami, taziye evinde kalmasına rağmen kampa gitmemesi yetkilileri harekete geçirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Suruç’ta parkta bekleyen mültecilerle görüşerek hazırlanan kampa gitmeleri konusunda çağrıda bulundu. Tercümanlar aracılığı ile sığınmacıların hal hatırını soran Bakan Çelik, kampa 5 bin kişiyi biranda yerleştirecek boş alanın olduğunu dile getirerek sığınmacılara ‘kampa gidin’ dedi. İddia edildiği gibi yasakların olmadığını dile getiren Çelik, “İstediğiniz zaman kampa gider, istediğiniz zaman çıkar akrabalarınızı ziyaret edersiniz. Bir yasak yok. Burada toz toprak içerisinde yaşamanıza gönlümüz razı değil” şeklinde konuştu.

Bunun üzerine Suriyeli bir vatandaş “Bizi çok düşünüyorsanız Kobani’deki savaş için bize destek verin, silah verin” diyerek yardım talebinde bulundu. Suriyeli vatandaş bir yardım kuruluşu tarafından dağıtılan pirinç pilavını işaret ederek, “Biz Suriye’de bu yemeği tavuklarımıza veriyoruz.” diyerek yaşadığı sıkıntılara işaret etti.

Ardından ilçe esnafının da kapısını çalan Bakan Çelik, sorunlarını dinledi. Bakan Çelik’in yanına gelen Suruçlu bir vatandaş, onlarca kişiyi evinde barındırdığını, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle daha fazla bakamayacağını belirterek Bakan Çelik’ten yardım istedi. Bunun üzerine Bakan Çelik, “İstediğin gün misafirlerini kampa getir, sana da yük olmasınlar, ama evine erzak istiyorsan onu da yaparız." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilçedeki temasları kapsamında görüştüğü herkese ‘Size sığınan yakınlarınızı kampa getirin’ demesi dikkat çekti.

Kaynak: CIHAN