Diyarbakır ’da faaliyet gösteren 250 kuyumcu , son bir ayda 7 dükkanın soyulmasını protesto için kepenklerini indirdi. MOBESE kameralarına rağmen hırsızların yakalanamadığını belirten esnaf, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nü artan asayiş olaylarına karşı önlem almaya çağırdı.

Diyarbakır’da asayiş olaylarında yaşanan artış, kuyumcu esnafına kepenk kapattırdı. Bu tepki daha önce terör olaylarında görülüyordu. Son bir ayda 7 kuyumcunun soyulması üzerine 250 kuyumcu, Emniyet’i protesto amacıyla yarım gün kepenk kapattı. Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul, soygun olaylarında faillerin yakalanmadığını belirterek, “MOBESE’den trafik cezası kesen, vatandaşları tespit eden emniyet, aynı kameralara 5-10 metre mesafedeki soyguncuları neden yakalamıyor? Acaba soygun sırasında kameralar devre dışı mı bırakılıyor?” diye sordu.

'AYNI SOYGUNCULAR, AYNI KIYAFETLERLE BİR AYDA HIRSIZLIK YAPMIŞLAR'

Diyarbakır’da asayiş olaylarında son dönemde ciddi bir artış yaşanıyor. Şehirde 1 ay içinde 7 kuyumcu soyuldu. Peş peşe gelen soygunlardan bıkan kuyumcular, hırsızlara karşı önlem almayan Emniyet’i protesto amacıyla yarım gün kepenk kapattı. Esnaf adına bir basın açıklaması yapan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul, artan hırsızlık ve soygunlar sebebiyle şehirdeki 250 kuyumcunun büyük bir tedirginlik yaşadığını dile getirdi. Akkul şunları söyledi: “Daha büyük tedirginliğimiz ve tüm esnafımızı rahatsız eden durum ise faillerin bir türlü yakalanamaması. Bu tür olayların tekrar yaşanması kaçınılmaz. Oda olarak gasp ve soygunlara yönelik yaptığımız araştırmalarda önemli ve ilginç sonuçlar elde ettik. Son 1 ayda kentte meydana gelen hırsızlık olaylarında aynı soyguncular aynı elbiselerle yüzleri net olarak görünüyor. 2011 yılında gasba uğrayarak öldürülen kuyumcu arkadaşımızın failleri bile hâlâ yakalanmamıştır.”

'ARABALARIN PLAKALARINA CEZA KESEN MOBESE BU HIRSIZLARI BULAMIYOR'

Gasp, hırsızlık ve soyguna maruz kalan kuyumcuların MOBESE kameralarının görüş açısında olduğunu anlatan Akkul, “Bu kameralar araçların plakasını net şekilde görebiliyor, araç sahiplerine ceza kesilebiliyor. Toplumsal olaylarda şahısları tespit edebiliyor. Bu şahıslar bu şekilde görülebiliyorsa kuyumcular olarak biz de soruyoruz: Milyonlarca lira verilerek yapılan bu teknoloji harikası kamera sistemi kuyumcular soyulunca mı devre dışı kalıyor?” ifadelerini kullandı.

'KUYUMCU BÖLGESİNDE DEVRİYE TİMİ İSTİYORUZ'

Soygunların ardından bazı zanlıların gözaltına alındığını ve savcılıkça serbest bırakıldığını anlatan Akkul, şöyle konuştu: “Burada emniyet savcıya yetersiz delil götürüyorsa o şahıs tabii ki içeri alınmaz. Emniyet’in de mahkemenin de eksikliği söz konusu. Herkesin kendi görevini yapması lazım. Biz tedbirlerimizi alıyoruz. Dükkanlarımızda kamera ve alarm sistemlerimiz var. Ancak bizim kameralarımızı, uzanıp elinizle çevirebilirsiniz. Fakat MOBESE kameraları çevrilemez. Son dönemlerde görüyorsunuz ucube haline getirmişler kenti. Yetkililerle daha önce de konuştuk. Devriye timleri istiyoruz. Kuyumcuların yoğun olduğu semtlerde nokta istiyoruz. Mutlaka polislerin devriye görevine çıkmasını istiyoruz. Failler yakalanmazsa bu olaylar tekrar yaşanır, bundan şüphemiz yok. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden talep ediyoruz. Bir birim kurulması gerekiyor.”

ZAMAN