Demirtaş, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kastederek "Buna 7 Haziran'da verdiğimiz ders yetmemiş. O yüzden sizden 1 Kasım'da daha iyi bir ders vermenizi istiyorum. Baraj altında demiyorum. Onları, barış altında bırakın" diye konuştu.

HDP'nin çok kültürlülüğü esas alarak birlikte bir yaşamı inşa etmek istediğine vurgu yapan Demirtaş, tek dil, tek millet, tek dile gibi devletin tekliğe dayanan yapısının değişmesi gerektiğini dile getirdi.

Sultanbeyli, 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye yüksek oy çıkartan İstanbul'un yerlişim birimlerinden biriydi.

Demirtaş halk buluşmasında da Türkiye'de savaşı çıkaranın Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu 1 Kasım'da herkesin "Sana savaş yaptırmayacağız" parolasıyla partisini desteklemesi gerektiğini dile getirdi.

Demirtaş, konuşmasının devamında "Sen kendi partinin başkanısın sana bir cumhurbaşkanı gibi davranmak zorunda değiliz" dedi.


Elinin tersiyle itti

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Sen bir halkın başkanı olamazsın, sen bir cumhurbaşkanı olarak halkın barış talebini elinin tersiyle ittin. O nedenle halkın başkanı olamazsın. Sen halkınla ters düştün. Halkın barış isteğine savaş kararıyla yanıt verdin. O nedenle halkın başkanı olmayan bir zata biz de cumhurbaşkanı gibi davranmak zorunda değiliz. Sen kendi partinin başısın, AKP'nin genel başkanısın. Seçim kampanyasını da cumhurbaşkanı sıfatıyla geçen seçimlerde yürütmedin mi? Yine yapacak. 7 Haziran öncesinde ve sonrasında bize söylemediği yalan kalmadı, atmadığı iftira kalmadı. Savaşı HDP çıkarmış, HDP kandan besleniyormuş! Allah şahittir, diyelim ki, milletten üç beş kişiyi kandırdın, sen Yaradan'ı nasıl kandıracaksın. Bu kadar yalanlarının hesabını sen öbür dünyada huzurda nasıl vereceksin?"


Barışa oy verin

Türkiye toplumunun 1 Kasım'da barış yönünde tercih yapması gerektiğini vurgulayan Demirtaş partisini de barış adresi olarak gösterdi.

Demirtaş "Sizler 1 Kasım'da barış konusunda bir seçim yapacaksınız. Ülkeyi kan gölüne çeviren bu siyaseti bir kez daha mahkum ederseniz, 'hayır bir HDP olarak sana savaş yaptırmayacağız' derseniz. Bu ülkeye barış gelir. Daha güçlü bir şekilde, barışı haykırırsanız barış gelir" dedi.


Bir ders daha verin

"Buzdolabında koyduğun süreç canlara mal oluyor" diyerek Türk Cumhurbaşkanına seslenen Demirtaş, "Oy için evlatlarımızı gözünü kırpmadan ölüme gönderenler var. Bir de gece gündüz sokaklarda meydanlarda barış için mücadele edenleri düşünün. 1 Kasım, ya savaşanların ya da barış isteyenlerin olacak" diye konuştu.

Siyasi rekabette yarıştan kaçmadıklarını söyleyen Demirtaş, şunları söyledi: "Bir siyasetçi ki koltuğunu korumak için ülkesini ateşe vermişse o siyasetçiden korkulur. Artık, gözünü kan bürümüş. Ve buna 7 Haziran'da verdiğimiz ders yetmemiş. O yüzden sizden 1 Kasım'da daha iyi bir ders vermenizi istiyorum. Halk, senin kölen değil, senin önünde diz çökmez demek için 1 Kasım'da bir kez daha ders verin. Onları baraj altında demiyorum. Onlar gibi ucuz konuşmayacağız. Onları, barış altında bırakın. Biz, 7 Haziran'da öz gücümüze güvendik. Devletin hazinesini soymadık. Biz 7 Haziran akşamı bu seçimi kabul etmeyeceğini biliyorduk. Kendisi envai çeşit fırıldaklarla HDP'yi itibarsızlaştırmak istedi. Eğer kendine bu kadar güveniyorsan neden demokratik bir seçimden korktun neden savaşa sarıldın. Artık, Cumhurbaşkanı oldun, bu milletin yakasından düş" şeklinde konuştu.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA