Türk devlet güçleri tarafından infaz edildikten sonra cenazesi yerlerde sürüklenen Hacı Lokman Birlik'i hatırlatan Demirtaş, Davutoğlu'nun açıklamasının utanç verici olduğunu söyledi. Haysiyeti olan bir İçişleri Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, Bakan, Başbakan ve hükümetin onursuz olduğunu belirtti. Tüm Türkiye'ye duyarlılık çağrısı yapan Demirtaş, artık kardeşliği ve birlikte yaşamı savunmakta zorlandıklarını kaydetti.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Almanya'nın Frankfurt kentinden dönüşü esnasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. YSK'nin sandıkların taşınmaması yönündeki kararını değerlendiren Demirtaş, "Anayasada zaten YSK'ye verilmiş böyle bir yetki yok. Seçim ve sandık güvenliğini sağlamak öncelikli olarak partilerin görevidir. Biz her halükarda parti yetkililerimiz, müşahit ve sandık kurulu üyelerimizle birlikte sandık güvenliğini sağlayacağız. Diğer partiler de bu konuda katkı sunarsa hiç kimsenin kaygısı olmasın diye düşünüyorum" dedi.

 

Başbakan'ın cümlesi utanç verici

Şırnak'ta Hacı Lokman Birlik'e ait cenazenin Akrep tipli zırhlı polis aracına bağlanarak sürüklendiği fotoğrafın hatırlatılması üzerine Demirtaş, "İnsanlık dışı bir olay. İnsanlığın bu kadar ayaklar altına alınması, yerlerde sürünmesi gerçekten vahşet boyutlarında uygulamaların yapılması normal bir durum değil. Başbakan'ın açıklaması da tatmin edici olmaktan çok uzak. Neredeyse yerde sürüklenen kişiyi suçlayan ifadelerle birlikte başlayan bir cümle kurması bir utançtır" diye konuştu. 

 

Ölüye onu yapanların diriye neler yapabilir?

Hacı Birlik'in cenazesinin yerlerde sürüklenmesinin kameraya yansıyan sadece bir olay olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Orada her gün aşağı yukarı benzer olaylar yaşanıyor. Ölüye onu yapanların, diriye neler yapabileceğini siz düşünün. Aşağı yukarı uygulamalar budur. Yıllardır böyle. Sadece Türkiye'nin batısı bundan haberdar değil. Şimdi görüntüler sadece ortaya çıktı. İki müfettiş göndermişler oraya" şeklinde konuştu. 

 

Kardeşliği nasıl savunacağız?

İçişleri Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, "İçişleri Bakanı'nda haysiyet olsa, onur olsa bugün istifa ederdi, zaten seçilmiş biri değil. İstifa eder, en azından böyle bir vahşet uygulamasına tepki koyardı. Bunlarda o onur namına bir şey yok. Hükümette bu yok, Başbakan'da bu yok" dedi. Israrla birlikte yaşamı, kardeşliği, huzuru savunduklarını vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: "Bunu yapmaya çalışıyoruz. Peki, insanlığın yerde sürüklendiği noktada eğer Türkiye'nin batısı bütün bunlara karşı sessiz kalırsa, bütün bunlar olağanmış gibi davranırsa kardeşliği hangi noktada savunacağız? Bugün ben gidip Şırnak'ta 'bütün Türkiye'de kardeşçe yaşayacağız' dediğimde ortadaki insanlar yüzüme şüpheyle bakacak." 

 

Hep biz mi kardeşliği anlatacağız?

Savaş politikalarını savunan geçici Başbakan Davutoğlu ve MHP lideri Bahçeli için "Buyursun gitsinler Şırnak'ta kardeşliği anlatsınlar bakalım" diyen Demirtaş, şunları kaydetti: "O caddelerde cenazelerin sürüklendiği yerdeki insanlara anlatsın bakalım kardeşliği. Hep biz mi anlatacağız? Hep biz mi bir arada yaşamın, eşitliğin, adaletin, kardeşliğin güzel olduğunu anlatacağız? Neyi anlatacak? Yıllardır biz anlatıyoruz, biraz da onlar anlatsın."

 

Davutoğlu'nun rezil açıklaması

Türk Başbakan Davutoğlu, Lokman Birlik'in zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenmesinin görüntülerinin de yayınlanması ve oluşan tepki üzerine açıklama yaptı. Davutoğlu, "Şırnak'ta polise roketatarla saldırıda bulunurken emniyet güçleri tarafından etkisiz hale getirilen bir terör örgütü mensubuyla ilgili görüntüleri tasvip etmemiz mümkün değildir" diyerek, Birlik'i "terörist" ilan etti. Hukuki ve idari soruşturma için gerekli talimatlar verildiğini söyleyen Davutoğlu, bu insanlık suçunu "bu son derece yanlış tavırlar" şeklinden hafifletti. Davutoğlu, Emniyet teşkilatını övdükten sonra "Türkiye, terör örgütünün her türlü barbarlığına karşın, terörle mücadelesini hukuk içinde yürütecektir" dedi.