Abdullah Öcalan'la görüşmek üzere yarın İmralı adasına gidecek Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) heyeti, Bbc'de geniş bir habere konu oldu.
"Heyetteki isimler ne anlamı geliyor?" sorusuna yanıt arayan Bbc, isimlerin gözlemcilerce "sürpriz" olarak nitelendiğine ve "şaşkınlık" yarattığına dikkat çekti.
 
İngiliz yayın kuruluşu Bbc, Cumartesi günü Öcalan'la görüşecek isimlerin BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve Anayasa Komisyonu üyeleri Sırrı Süreyya Önder ile Altan Tan olacağına işaret ettiği haberinde "Bu isimler BDP'yi yakından izleyen gözlemcilerce sürpriz olarak değerlendiriliyor. BDP'nin önerdiği heyetin şaşkınlık yaratmasının bir nedeni de, Öcalan'la görüşecek ekipte partinin eşbaşkanlarının da yer alacağına ilişkin beklentilerdi" dedi.
 
İSİMLER ÖCALAN'DAN
 
"Peki heyette bulunan isimler nasıl belirlendi ve bu isimler müzakerelerin içeriğine ve gidişatına ilişkin nasıl bir ipucu veriyor?" sorusuna "İsimler Öcalan'dan" karşılığını veren Bbc, bu isimlerin neden seçildiği konusunda ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi Ferda Koç'un, "Gidecek iki ismin Anayasa Komisyonu üyesi olmasının müzakerenin içeriğiyle ilgisi olduğunu" düşündüğünü kaydetti.
 
Ferda Koç, "Başkanlık sisteminin kabul edilmesinin karşılığında yerel yönetimlerin fonksiyonlarına ilişkin değişikler yapılabileceği konusunda söylentiler var. Ama bu konuda karşılıklı bir uzlaşma olup olmadığını bilmiyoruz" dedi, Koç, İmralı'ya gidecek iki ismin Anayasa Komisyonu üyeleri olmasının, "diyalogdan müzakereye" geçişin işareti olabileceğini de söyledi.
 
"ATEŞKES ÇAĞRISI YAPACAK MI?"
 
Bbc, haberinde ayrıca bir ateşkes çağrısının yapılıp yapılmayacağı konusunu da irdelerken "Dikkatler, heyetin adadan geri dönüşünde aktaracağı mesaja kilitlenmiş olacak. Ateşkes çağrısının olup olmayacağına ilişkin şu ana kadar herhangi bir işaret gelmiş değil" dedi. ANKA