Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş başkanı, Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve Van milletvekili Nazmi Gür’den oluşan BDP heyeti Washington’daki temaslarını tamamladı..
 
20 Mayıs akşamı Washington’a ulaşan heyet, görüşmelerine Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin ile başladı. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye ve Ortadoğu masasından 15 uzmanı ile bir toplantı yapan heyet üyeleri görüş alışverişinde bulundular.
 
BDP heyeti ayni gün Beyaz Saray yetkilileriyle de görüştü. Pazartesi gününün son görüşmesi Amerikan Girişim Enstitüsü (American Enterprise Institute-AEI)’nde Demokrasileri Savunma Vakfı (Defending Democracies Foundation)’nın da katıldığı görüşmeydi.
 
Akşam ise Amerikan Kongresi’nin yakınında bulunan bir otelde Washington’daki Kürt toplumu ile geçiren heyet, toplum üyelerini barış sureci üzerine bilgilendirip, kendilerinden gelen sorulara cevap verdiler.
 
Salı günkü temaslarına Ortadoğu Demokrasi Projesi (Project on Middle East Democracy-POMED) isimli düşünce kuruluşu ile başlayan BDP heyeti, daha sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından verilen öğle yemeğine katıldı.
 
Öğleden sonraki görüşmelerde ise ilk önce Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Baş Müsteşar Yardımcısı Marie L. Yovanovitch, daha sonra Amerikan İlerleme Merkezi (Center for American Progress-CAP) ile bir araya geldi.
 
Ayni günün akşamı kısa süre önce açılan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)’nin yeni Washington temsilciliğini ziyaret den BDP heyeti, burada partilerle sohbet etti.
 
Çarşamba günkü görüşmelerde ise heyet hem Demokrat Parti, hem de Cumhuriyetçi Parti’den 50'den fazla üyesi bulunan Kongredeki Kürt-Amerikan Dostluk Grubu Eş başkanı Demokrat Jared S. Polis ve grup üyesi Cumhuriyet’ci Dana Rohrabacher ile bir görüşme yaptı.
 
 
Her iki siyasetçi de Kürt ve Türk halkını bir araya getirecek ve iki kesimin birlikteliğiyle Orta Doğu’yu demokratikleştirecek bir projeyi destekleyeceklerini belirttiler.
 
Daha sonra Carnegie Uluslararası Barış Vakfı (Carnegie Endowment for International Peace)’nda vakfın uzmanları ve gazetecilerle bir araya gelen heyet burada da Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendi ve barış süreci ile ilgili soruları yanıtladı.
 
Ahmet Türk daha sonra heyetin kaldığı Marriot Otel’de Amerika’nın Sesi Kürtçe ve Türkçe servisleri ve Rudaw gazetesine röportajlar verdi ve gazetecilerin ziyaret ve güncel konular üzerine sorularını yanıtladı.
 
 
BDP heyeti, ziyaretinin Washington’daki son gününde Washington’daki Kürt toplumu üyelerinin heyet onuruna verdiği aksam yemeğinde dört parçadaki Kürtlerle bir araya geldi. Bütün toplantılarda olduğu gibi burada da halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan, deneyimli siyasetçi Türk, katılımcılarla uzun süre sohbet etti ve kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
 
 
Perşembe günü Washington’dan ayrılarak New York’a giden heyet, Cuma günü bir takım görüşmelerde bulunduktan sonra akşam Türkiye’ye hareket etti.
 
Mutlu Çiviroğlu / Washington

Kaynak: