Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ’Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması’nın ikinci gününde "Kültür Öncelikli Kalkınmada Kayseri Modelini" anlattı. Belediye başkanlarından öncelikle kendilerine ve şehirlerine hedef koymalarını isteyen ve "Geminin kaptanının hedefi yoksa, ona hiçbir rüzgar yardım edemez" diyen Başkan Özhaseki, başkanların gayretli çalışmaları halinde tarihe iz bırakabileceklerini ve şehirlerini geliştirebileceklerini kaydetti.

Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması’nın ikinci gününde Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda öncelikle ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Faruk Göksu "Kentlerin geleceği-Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Yöntemler" konulu bir sunum yaptı. Türkiye’de kentlerin üçüncü dönüşüm sürecine girdiğini ve 60-65 yılda üç kez yıkılıp üç kez yapıldığını ifade eden Göksu, dünyanın hiçbir yerinde bu sürede kentlerin üç kez yeniden yapılmadığını söyledi. Üçüncü dönüşüm sürecinin kentler için son olmasını temenni eden Göksu, kentler için 6K kuralından bahsederek şunları söyledi: "Birinci kural kentlerin kimliği yeniden yaratılmalı. İkinci kural Kentlerin kapasitesi. Kentlerin kapasitesi dolmuştur ve bunun iyi yönetilmesi gerekir. Üçüncüsü kentsel ölçekte kalkınma modeli konulmalı. Dördüncüsü kaliteli çevreler yaratılmalı. Beşincisi katılımcı yönetim olmalı. Altıncısı ise Kentlere bütüncül bakılarak bu şekilde kurgulanmalı."

"HEDEFİ OLMAYAN KAPTANA RÜZGAR YARDIM ETMEZ"


Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de "Kültür Öncelikli Kalkınmada Kayseri Modeli"ni anlattı. Sözlerinin başında kendisini dinleyen belediye başkanlarından kendilerine ve şehirlerine bir hedef koymalarını isteyen Başkan Özhaseki, "Geminin kaptanının hedefi yoksa hiçbir rüzgar ona yardım edemez" dedi.

İki bölümden oluşan sunumunda öncelikle Kayseri’yi tanıtan ve Kayseri’de yaptıkları hizmet ve yatırımlardan bahseden Başkan Mehmet Özhaseki, daha sonra Sahabiye İş ve Finans Merkezi, Hava İkmal Şehir Parkı, Eski Sanayi Şehr-i Derya Projesi gibi yeni projeler hakkında bilgi verdi. Bir şehir büyüyecek ve gelişecekse farklı mantıkta yaklaşılması gerektiğini belirterek şehri geleceğe taşımak için 10 başlıkta şehri büyütecek hedeflerin konulduğunu vurgulayan Başkan Özhaseki, "Günümüzde çok boyutlu ve çok hızlı bir değişim var. Değişimi anlarsanız ayakta kalıyorsunuz. Kişiler, kurumlar için olduğu kadar şehirler için de durum aynı. Gelişme potansiyeli olan şehirler dışındaki Anadolu’da bulunan 75 vilayet için söylüyorum. Bu vilayetlerden birçoğu eski medeniyetlerin merkezi olmuş. Ancak şimdi o şehirlerin birçoğu büyükşehirlerin ilçeleri gibi bile değiller. Emekliler şehri gibi oldular. Bu yüzden o şehirlerde bu işi sahiplenecek biri olmalı. O şehirlerde o topraklarla bağı olanlar belediye başkanları. Risk almaları gerekiyor. İş yapmak kolay değil. Örneğin Kayseri’ye yaptığımız stadyum ömrümden en az beş yıl götürmüştür" dedi.

Belediye başkanlarının yapmaları gerekenlerden de bahseden Başkan Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: "Birincisi ortak aklı kullanacaksınız. Şehrinizin avantajlarını, dezavantajlarını ortak akılla tespit edeceksiniz. Nereye varmak istediğinizi belirleyeceksiniz. İkincisi uyumu sağlayacaksınız. Şehirde herkes aynı şekilde düşünmeyebilir; ama şehir menfaatlerinin ön plana çıkması için uyumu sağlayacaksınız. Sonra iç dinamikleri harekete geçireceksiniz. Her şeyi devletten beklemek olmaz. Bunları gayretli yaparsanız tarihe iz bırakırsınız ve şehriniz gelişir."

"TÜM ŞEHİRLER KAYSERİ’Yİ ÖRNEK ALMALI"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin sunumunun ardından Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Mustafa İsen bir konuşma yaparak bütün şehirlerin Kayseri örneğinde olduğu gibi tarihe ve kültüre karşı duyarlı olmasını arzu ettiğini söyledi. İsen, "Başkan Özhaseki’ye Kayseri’yi örnek bir kent olarak dizayn ettiği ve önümüze böyle bir model koyduğu için teşekkür ediyorum" dedi.

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen de konuşmasında belediye başkanlarından Tarihi Kentler Birliği ile dirsek temaslarını sürdürmelerini istedi. Sözen, bu amaçla bölge toplantılarını sürdüreceklerini ve üyeleri olsun olmasın tüm belediye başkanlarını bu toplantılara davet edeceklerini söyledi.

Kaynak: CIHAN