Uluslararası komplo 18. yıldönümünde Amed, Van, Batman, Adana ve Mersin protesto edildi. Amed’deki eylemde konuşan HDP Milletvekili Nursel Aydoğan "Ne zaman ki Sayın Öcalan özgür oldu, ne zaman ki halkıyla Amed'te Şex Sait Meydanı'nda buluştu, işte o zaman komplo sona ermiş demektir" dedi.

Diyarbakır'daki kadın kurumları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim 1998 gerçekleştirilen uluslararası komployu yıldönümünde Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde yapılan yürüyüşle protesto etti. Komploya lanetlemek üzere Dicle Fırat Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, buradan Hasırlı Mahallesi'ne yürüdü.

Çok sayıda kadının yer aldığı yürüyüşte, komploya dair tepkiler açılan "Em komploya navnetewî ya 9'ê Cotmehê şermezar dikin- 9 Ekim uluslararası komplosunu lanetliyoruz)" pankartı ile gösterildi. Yine "Önderliğe özgürlük, Kürdistan'a statü", "Öz yönetimle, özgür önderliğe" yazılı dövizler taşıyan kadınların ellerinde üzerinde Öcalan'ın resminin bulunduğu flamalar da yer aldı.

Yürüyüş sonrası KJA Amed Koordinasyon Üyesi Zübeyde Zümrüt tarafından yapılan açıklamada, 9 Ekim komplosuyla Kürt halkının geleceğinin karartılmak istendiği vurgulandı. Ancak iktidarda bulunan güçlerin amaçlarına ulaşamadığını söyleyen Zümrüt, "Sayın Öcalan'ı Kürt halkından kopartmaya çalıştılar, ancak başta kadın ve gençler olmak üzere Kürt halkı bu komployu direnişle boşa çıkarttılar ve önderlerine sahip çıktılar" dedi.

Komplonun bugün hala tecritle devam ettirildiğini belirten HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan ise "Ne zaman ki Sayın Öcalan özgür oldu, ne zaman ki halkıyla Amed'te Şex Sait Meydanı'nda buluştu, işte o zaman komplo sona ermiş demektir" diye konuştu. Aydoğan, kadınlar olarak Öcalan özgür oluncaya kadar mücadelelerini süreceklerini de kaydetti.

Yapılan konuşmalar sonrası eylem alkış ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.

VAN

Van'da KJA bileşenleri öncülüğünde Şehit Fırat Mahallesi'nde bir araya gelen kadınlar uluslararası komployu yürüyüşle protesto etti. 15 Eylül tarihinde polisin açtığı ateş sonucu katledilen Vedat Balık'ın vurulduğu yerde toplanan ve aralarında HDP Van İl Eşbaşkanı Derya Hayva, HDP Van Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım'ın da bulunduğu kadınlar, 22 dilde "Öcalan'a özgürlük" yazılı pankart, Öcalan ve Paris'te katledilen Sakine Cansız'ın posterini taşıyarak, Öcalan lehine ve AKP aleyhine sloganlar attı.

Nuda Kültür Merkezi önünde son bulan yürüyüşün ardından konuşan Yıldırım, Kürtlerin iradesi olan Öcalan'a yönelik komployu lanetleyerek, "9 Ekim komplosu ile Kürt halkının iradesini tutsak olmak isteyenler yanılmıştır. Bizim irademiz özgürdür" dedi.

Bostaniçi Mahallesi'nde ise Sıxke Halk Derneği önünde bir araya gelen kadınlar, Kahraman Sokak'ına kadar "9 Ekim önderliğe yapılmış komployu lanetliyoruz, Güneşimizi İmralı'ya sığdıramazsınız" pankartı eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sonunda konuşan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, 9 Ekim komplosunu lanetleyerek, Öcalan'a yönelik fiziki tecridin son bulmasını istedi.

Van TUYAD-DER ise yarın saat 14.00'da Dabbaoğlu Parkı'nda başlayarak Sebze Hali'nde son bulacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Dernek binasında yapılan açıklamada konuşan Van TUYAD-DER Eşbaşkanı Aynur Bağış, "Yarın tüm toplumsal dinamiklerin ve duyarlı halkımızı Sayın Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için tek ses olması gerekir. Komplonun sonucu olan ve halen devam eden bu savaşın biran önce son bulması için Sayın Öcalan'ın hemen serbest bırakılması gerekir" dedi.

KJA üyeleri, Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen 9 Ekim komplosunu protesto etti.

BATMAN

Batman'da Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyeleri 9 Ekim komplosunu 17. yıldönümünde protesto etti. Batman Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, komployu kınayan pankart açtı. Burada açıklama yapan KJA üyesi Gercüş Belediye Eşbaşkanı Zeynep Oduncu, ulusları arası güçlerin Ortadoğu haklarının iradesini teslim alarak ve Öcalan'ı tecrit altına alarak tüm sömürü ve talan politikalarını hayata geçirmeyi hedeflediğini söyledi. "Sayın Öcalan'ın İmralı'da göstermiş olduğu muazzam direniş ve geliştirmiş olduğu tezlerle komplocuların amacını boşa çıkarmıştır" diyen Oduncu, komplocuların Türk ve Kürt savaşını hedeflerken, Öcalan'ın Kürt özgürlük mücadelesi ile büyük Türkiye barışını merkezine aldığını dikkat çekti.

Dolmabahçe mutabakatının tanınmasını isteyen Oduncu, Kürt sorunu çözümünün Sayın Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Öte yandan Batman Demokratik Halk İnisiyatifi de, 9 Ekim komplosunu kınamak amacıyla halka kepenk kapatma çağrısı yaptı.

 

MERSİN

Mersin ve Toroslar ilçesinde bir araya gelen KJA üyeleri, 9 Ekim komplosunu yapılan basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamaya HDP yöneticileri, HDP Mersin milletvekili adayları ve partililer destek verdi. "9 Ekim uluslararası komployu lanetliyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "Jin jiyan azadi", "Bijî serok Apo", "Kahrolsun 9 Ekim komplosu" ve "İnadına barış" sloganları atıldı. KJA adına yapılan açıklamayı yapan HDP Mersin Milletvekili Adayı Gülhan Özlü, Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesiyle Kürt özgürlük hareketini bitirmeyi hedefleyenlerin amaçlarına ulaşamadığını söyledi. Türkiye'de Kürt halkının her fırsatta yok edilmek istendiğini vurgulayan Özlü, "9 Ekim komplosunu yapanlar Kürt halkının kendi özgürlüğünden vazgeçmeyeceğini hesap edemediler" dedi. Öcalan'ın İmralı Adası'ndaki duruşuyla komployu boşa çıkardığını söyleyen Özlü, bu süreç içinde Kürt özgürlük hareketinin her alanda direnişini büyüttüğünü belirtti.
Tarsus Fahrettin Paşa Mahallesi'nde de KJA öncülüğünde meşaleli yürüyüş yapıldı. HDP Mersin Milletvekili Adayı Çilem Küçükkeleş ve yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşte, pankartlar açıldı ve sloganlar atıldı. Yürüyüşün ardından konuşan HDP Milletvekili Adayı Çilem Küçükkeleş, komplonun halk direnişi ile boşa çıkarıldığını söyledi.

ADANA

Adana'nın Seyhan ilçesinde bir araya gelen KJA üyeleri, yaptıkları basın açıklaması ile komployu kınadı. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, "Direnişimizle komployu boşa çıkarttık. Direnişimizle Önderliğimizi özgürleştireceğiz" yazılı pankart açıldı. Açıklamayı yapan KJA üyesi Viyan Çiçek, Kürt halkının direniş ve mücadelesinin 9 Ekim uluslararası komplosunu boşa çıkardığını vurgulayarak, Öcalan'ın bir an önce özgürlüğüne kavuşturulmasını istedi. HABER MERKEZİ - ANF