İzmir’in Buca ilçesinde, okulları iki yıl önce tadilata alınan ve bu sebeple kapatılan ilkokulun öğrencileri, o günden beri camide eğitim görüyor.

Tadilata alınan okulun yerine yenisinin yapılmamasına tepki gösteren veliler, “Okul yapılmazsa çocuklarımızı bir daha okula göndermeyiz” diyor. Buca Kaynaklar’da bulunan Zeki Püskülcü İlkokulu, iki yıl önce tadilat sebebiyle boşaltıldı. Dört sınıfı ve 70 öğrencisi bulunan okul, geçici olarak mahalle camisine taşındı. İddialara göre, veliler tadilatın kısa sürede bitmesini beklerken, bir süre sonra velilere okulun yıkılacağı söylendi. Aradan geçen iki yılda boşaltılan okul harabeye dönerken, yeni okul yapılmadı.

’HEM EĞİTİM HEM CENAZE OLMAZ’

Çocuklarını eğitim için her gün camiye götüren veliler, duruma tepki göstererek bir çözüm bulunmasını istedi. Yeni bir okul istediklerini söyleyen veli Yaşar İrbisoğlu, “Aşağıda okulumuz var. Tadilat olacak denildi, ne tadilat oldu ne de yenisi yapıldı. Çocuklar burada, caminin altında okuyorlar” dedi.

Camide eğitim gören çocukların, camiye gelen cenazeler nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu savunan veli Şener Dal da, şöyle konuştu: “Okulları eskidi, yıkılacak. 50-60 senelik okul. Okul istiyoruz. Cenazemiz oluyor, köyde çocuklar bakıyor öyle cenazeye. Çocukların psikolojisi bozuluyor. Caminin içinde hem eğitim hem cenaze olmaz.”

Yerel yöneticilerin kendileriyle ilgilenmediğini söyleyen Mustafa Bir ise “Mağduruz. Çocuklarımız caminin altında eğitim görüyor. Muhtarımız ilgilenmiyor, belediye başkanımız ilgilenmiyor. Biz büyük yetkililerden yardım istiyoruz. Okulumuzun yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

’OKUL YAPILMAZSA GÖNDERMEYECEĞİZ’

Okul yapılmazsa çocuğunu eğitim için camiye göndermeyeceğini dile getiren veli Ali Toker de, sözlerini şöyle sürdürdü: “Camiye cenaze geliyor, çocuklarımız korkuyor. Biz de göndermek istemiyoruz. Okul yapsınlar. Çocuklarımız cenazeden dolayı korkuyor, gelmek istemiyorlar. Camide okul mu olur? Ezan okunuyor, millet namaza geliyor. Çocukları zorla getiriyorum. İki seneden beri böyle. Tadilat olacaksa kendimiz yaptıralım gerekirse.”

Köylerine okul istediklerini söyleyen Fatma İbrisoğlu da, “Sela verilirken çocuklar korkmuş, eve kaçıp gelmişler. Ya buraya okul yaptırsınlar ya da biz bir daha çocukları okula göndermeyeceğiz” diye tepki gösterdi. Camide okumak istemediklerini söyleyen öğrenciler de kendi okullarını istediklerini dile getirdi.

Kaynak: IHA