Her yıl suyu yaklaşık 1 metre çekilen ve 20 yıl sonra tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü için yas ve su orucu eylemi başlatıldı. Eyleme yerli yabancı bir çok çevrecinin yanı sıra yazar ve sanatçılar da destek veriyor.

Göle Hayat Derneği, yaptığı incelemeler sonunda gölün toplam hacminin yarısını kaybettiğini tespit etti. Çekilmenin hızla devam ettiği belirlendi. Burdur Gölü’nün çekilmesinin akarsuların önünün tarımsal sulama için kesilmesinden, göl havzasında tarımsal amaçlı dip suyunun yanlış kullanımından ve iklimsel değişiklikten kaynaklandığı ifade edildi. Göle Hayat Projesi ise bu tehlikenin önüne geçilmesi için hazırlandı.

Burdur Gölü’nün kurumasına dikkat çekmek amacıyla gün boyu devam eden etkinliklerin ardından göl kıyısına geçildi. Lisina Yaban Hayatı Koruma Merkezi’nde tedavi edilen ördekler göle bırakılmasıyla su orucuna başlandı. Su orucuna başlayan çevreciler 24 saat boyunca su tüketimini en aza indirecek. Sosyal medya üzerinden projeye destek olan vatandaşlar çevrelerindekileri etkinliğe katılmaya teşvik edecek.

Programın ikinci gününde ise ‘göl için engelsiz kulaçlar’ etkinliği yapılacak. Avrupa Şampiyonu Engelli Milli Yüzücü Beytullah Eroğlu kuruyan göllere dikkat çekmek için yüzecek. Ziya Azazi ise dans gösterisi sergileyecek. Sipsi ve cura gibi geleneksel çalgıların arple buluştuğu müzik dinletisi yapılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Melda Onur da su orucu eylemine destek verdi. Onur, Burdur Gölü’nün kendisi için büyük bir önemi olduğunu belirtti. Çocukluğunun 5 yılının bu gölün etrafında geçtiğini anlatan Onur, göle sahip çıkarak vefa göstermek istediğini söyledi.

Gazeteci Yazar Ali Çolak da eylem destek verdi.

Göle Hayat projesi, Burdur Gölü’nün kurumasını önlemeyi ve coğrafyadaki kültürel mirasa sahip çıkmayı amaçlayan çok sesli ve katmanlı, çevreye ve sanata duyarlı bir girişim olarak ortaya çıktı. Projenin ana amacı, kurumakta olan gölün kurtarılması konusunda farkındalık oluşturmak, somut projeler üretmek ve bunları hayata geçirmek. Ayrıca gerçekleştirilecek eğitimlerle yörenin çocukları ve çiftçiler başta olmak üzere bölge insanını sürece dahil ederek, yerelden evrensele doğru bir açılım sağlamak. Projenin diğer bir amacı ise Burdur Gölü ile ilgili anıların ve bölgede söylenen yasların (ağıtların) kaydedilmesiyle kültürel bir mirasın yok olmasını önlemek.

Kaynak: CIHAN