BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 gün içinde yürürlüğe koyması beklenen kredi kartlarına taksit sınırı taslağı, 6 taksite düşürülecek olan cep telefonu, elektronik eşya, bilgisayar ve tablet gibi ürünlerin satışını hızlandırdı. Söz konusu ürünlerin 6 taksite düşeceğini öğrenen tüketiciler özellikle cep telefonları stantlarına koştu. Teknoloji marketlerini tek tek gezdiğimizde tüketicilerin geri sayıma başlayan 12 taksiti fırsat bilip özellikle cep telefonu reyonlarına reyonlarına koştu.

5 AY ÖNCE CEP ALIYORUM

BDDK, genel taksit sayısının 9 ayla, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları ve kuyumculukla ilgili işlemlerde ise sayının 6 ay ile sınırlandırılacağını bildirmişti. Beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırının 12 ay, tüketici kredilerinde 36 ay, otomobillerde ise 48 ay olacağı açıklanmıştı. BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in kredi kartlarına taksit sınırı getirecek düzenlemenin 15 gün içinde yürürlüğe gireceğini açıklaması teknoloji meraklılarını harekete geçirdi. Bir teknoloji mağazasında cep telefonu standını gezen Ahmet Bozkurt, kredi kartı düzenlenmesinin yürürlüğe girmeden önce 12 ay taksitle cep telefonu almak istediğini söyledi. Bozkurt, “Mart ayında yeni bir akıllı telefon almayı düşünüyordum. Ancak kredi kartlarının taksit sayısı düşürülmesi satın alma kararımı değiştirdi. 12 ay taksitten yararlanabilmek için şimdi yeni bir akıllı telefon almaya karar verdim. Satın alma tarihini biraz erkene aldım” diye konuştu.

TAKSİT SAYISI ARTACAK

Yusuf Çınar adındaki bir tüketici ise kredi kartlarına getirilecek kararın 15 gün içinde çıkacağının duymasından sonra cep telefonu almaya karar verdiğini söyledi. Çınar, “15 gün içinde yeni bir cep telefonu almayı düşünüyorum. Şu anda baktığım telefonun taksidi yaklaşık 150 liraya denk geliyor. Yapılan düzenlemeden sonra bu rakam 300 liraya kadar çıkıyor. Bu yüzden cep telefonu alma planımı biraz daha öne çektim” dedi. Cep telefonu ve bilgisayar gibi yüksek fiyat etiketli ürünlerin taksit sayısının düşürülmesini doğru bulmadığını aktaran Çınar, “İnsanlar bir tişörte 12 ay taksit yaptırıyor. Bence düşük fiyatlı ürünlerin taksit sayısı düşürülmeliydi. Bundan sonra artık tüm ihtiyaçlar bir sıraya girecek. Televizyon alan biri aynı anda cep telefonu alamayacak” dedi. Bir teknoloji marketinde cep telefonu bakan Selma Kılıç ise en fazla 200 liralık taksit ödeyebileceğini, ancak taksit sayısının düşmesiyle bu rakamın 400’e çıkabileceğini söyledi. Kılıç sözlerine şu şekilde devam etti: “Cep telefonu modelleri her yıl yenileniyor. Taksit sayısının azalmasıyla beraber cep telefonu modelini değiştirmekte zorluk yaşayabilirim. Bu yüzden 15 gün içinde yeni bir cep telefonu almak istiyorum.”

Ne olursa olsun vatandaş alacak

TEKNOLOJİ mağazalarının çalışanları ise tüketicilerle aynı görüşü paylaşmıyor. Bir teknoloji mağazası yetkilisi, cep telefonu, tablet ve televizyon gibi popüler ürünlerde yapılacak taksit sayısını 6’ya düşürülmesinin olumsuz etkilemeyeceğini öne sürüyor. Yetkili 15 gün içinde yürürlüğe girmesi beklenen tasarıyı şu şekilde yorumluyor: “Ne olursa olsun, vatandaş cep telefonu almaya devam edecek. Vade farklı 24 ay taksit yaptığımızda bile 200-300 liralık farka rağmen telefonlar kapış kapış satılıyordu. 150 liralık taksidin 300 liraya yükselmesi vatandaşın cep telefonu sevdasını etkilemeyecek.”