Mardinli aile, çocuklarının sağlığı için çıktığı yolda her şeyini kaybetti. Kistik Fibrozis hastası olan bir kızını kaybeden, kendilerini İsveç'e götüreceğini vadeden şahıslar tarafından dolandırılan ve Irak'ta hapis yatan aile, aynı hastalığa yakalanan ikinci çocuklarının kurtarılmasını istiyor. 4 çocuklu ailenin dramı yürek burkuyor.

Mardin'in Nusaybin ilçesinden 15 yıl önce Lübnan'a giderek, burada evlenen Azize Molla, dünyaya gelen ve Besna adını verdiği kız çocuğunu Kistik Fibrozis hastalığı nedeniyle 5 yaşında kaybetti. Molla'nın daha sonra dünyaya gelen 4 çocuğundan Eymen adını verdiği erkek çocuğuna da 6 yaşında aynı hastalığın teşhisi konuldu. Bunun üzerine İsveç'e yerleşmeye karar veren ailenin başına gelmeyen kalmadı. Önce kendilerini İsveç'e götüreceğini vadeden şahıslar tarafından dolandırılan Molla ailesi, daha sonra, halasının yanına gittiği Irak'ta aylarca hapis yattı. Ardından Nusaybin'e dönen aile, ilçede yaşanan terör olayları yüzünden bu kez de Mardin'e göç etmek durumunda kaldı. Ailenin dramı yürek burktu.

Yaşadıklarını, gözyaşları içerisinde İhlas Haber Ajansı'na (İHA) anlatan Azize Molla, "Türkiye vatandaşıyım, aslen Nusaybinliyim. 2 yıl önce de oğlum Eymen'in hastalığı nedeniyle Türkiye'ye giriş yaptık. Lübnan'da bir kızımı kaybettim. Lübnan'da sağlık hizmetleri çok pahalı olduğu için Türkiye'ye geldik. Kızımın yaşaması için neyimiz varsa harcadık, bir ilacı bile 3 bin dolara alıyorduk. Ama vefat etti, kaybettik kızımızı. Elimizde sadece 20 bin dolar kaldı. Eşimle beraber düşündük ve İsveç'e gitmeye karar verdik. İsveç'e götürecek şahsılar, bizi dolandırdı, 20 bin doları kaptırdık. Daha sonra Irak'a geçtik, Irak'ta halam vardı, onu ziyarete gitmiştik. Ama orada 'Siz Suriye vatandaşısınız, pasaportunuz sahte' diyerek 6-7 ay hapis kaldık. Mahkemeden sonra Nusaybin'e geldik, Nusaybin'de durumlar kötüleşince Mardin merkeze geldik" dedi.

"Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamıyoru"

Lübnan'da maddi durumlarının çok iyi olduğunu, çocuklarının özel okula gittiğini belirten Molla, ancak şuan muhtaç duruma düştüklerini söyledi. Molla, "Benim 3 tane daha çocuğum var, hergün bir şey istiyorlar, fakat olmadığı için alamıyorum. Bu yüzden çok üzülüyorum. Sinirlerim o kadar bozuldu ki artık ilaç kullanmak zorunda kaldım. İş arıyoruz, kimse iş vermiyor. Eşim Lübnanlı olduğu için Türkçe bilmiyor. Hangi kapıyı çalacağımızı artık bilemiyorum. Çok zor durumdayım" diye konuştu.

"Rutubetli evde yaşadığımız için hastalık ilerliyor"

Oturdukları evin rutubetli olduğunu ve bu yüzden çocuğunun hastalığının ilerlediğini kaydeden Molla, şunları söyledi:

"Çocuğum hasta, Allah razı olsun Sosyal Yardımlaşma Vakfı çocuğun tedavisi için 600 TL para yardımında buluyor. Ama bir bodrum katta yaşıyoruz. Ev rutubetli ve rutubetten dolayı çocuğun hastalığı ilerliyor. Doktora gittik, evin rutubetli olduğu için çocuğun iyileşemediğini söyledi. Ama elimden bir şey gelmiyor. Kışın evi su basıyor, damlama yapıyor. Yetkilerden yardım bekliyoruz, bize bir iş imkanı tanısınlar. Sadece iş istiyorum, iş olursa çalışacağız. Eşim de çocuklarım da ben de çok ezildik, üzüldük. Kızımı kaybettim, oğlumu da kaybetmek istemiyorum. O ölürse ben de ölürüm. Elimde bir şey yok, çaresizim."

Kistik Fibrozis hatası Eymen de çok hasta olduğunu anlatarak, kardeşinin hayatını kaybettiğini kendisinin ölmek istemediğini dile getirdi.