Dünyada “Dahi Türk” olarak tanınan ve genetik üzerine çığır açıcı çalışmalara imza atan Prof. Dr. Günel’in geliştirdiği “tanı yöntemi” sayesinde, karaciğer kanseri 18 aylık Derin Kırcıoğlu tedavi edildi.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Damar Cerrahi Bilim Dalı ve Nöro Genetik Programı Direktörü ve aynı zamanda Beyin Tümörleri Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Murat Günel, son yıllarda genetik bilimindeki gelişmeler sayesinde teşhis, tanı ve tedavi şansının arttığını söyledi. Araştırmalarının özellikle beyin tümörleri ve en sık görülen beyin kanseri (GBM) üzerine olduğunu dile getiren Günel, bu alanda çalışırken yeni teknolojiler geliştirdiklerini, bu sayede tanı konulmasının çok hızlandığını anlattı. Bu tanı yönteminin en güzel uygulanma örneğini bu hafta yaşadıklarını ifade eden Günel, şu bilgileri verdi, “İzmirli 18 aylık Derin bebek, kaşıntı şikayetiyle hastaneye getirilmiş. Bir müddet tanı konulamıyor. Fakat bir süre sonra karaciğerde bir kitle olduğu, kitlenin biyopsisi sonucu Derin bebeğin karaciğer kanseri olduğu ortaya çıkıyor. Daha sonra Derin Kırcıoğlu’ndaki karaciğer kanserinin niye ortaya çıktığını ve Derin bebeğin kanserinin tedavisinde en iyi yöntemi bulabilmek için bize başvurdular. Genetik teknolojileri kullanarak ve karaciğerden yapılan biyopsinin materyalini inceleyerek, buradaki kanserin sebebini bulduk.

Dünyada yalnızca 10 vaka vardı

PROF. Günel başarısını şöyle anlattı, “ İnsanın genetik şifresi 3 milyar harfli. Bu 3 milyar harften bir tanesinin bozuk olması halinde bile bu tür hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Derin bebekte de karaciğerden safra asitlerini atan bir proteindeki bir harf bozuk. Bu bozukluk yüzünden karaciğer safra asitlerini atamıyor ve bunlar karaciğerde birikiyor ve bir şekilde karaciğer kanserine yol açıyor. Derin bebek dünyadaki 7 milyar insandan bizim bildiğimiz belki de 11’inci hasta. Bize gelen örnekler neticesinde biz tek bir deneyde insandaki 22 bin genin hepsine bir anda bakarak, bu proteini kodlayan genetik bozukluğu bulduk. Bu teknoloji artık klinikte de kullanılabiliyor ve Derin bebekte gördüğümüz gibi çok çabuk bir şekilde, bir hafta içinde, bizi sonuca götürüyor. Derin bebek İzmir’den ABD’ye geldi. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Transplantasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre tarafından ameliyat edildi. Karaciğerin çoğu iyi olduğu için kanser çıkartılabildi ve Derin bebek kurtuldu.”

Kanseri yeneceğiz

Günel, “Artık son 5 yıldaki çalışmalar sayesinde kanserin neden ortaya çıktığını anlayabiliyoruz. Anlayabildiğimiz için kanseri yenebileceğiz. Bunlar için gereken yeni ilaçları geliştirmek için de şirketler harıl harıl çalışıyor” diye konuştu. Günel, “Diyelim ki bir vatandaş kalp hastalığına yatkınsa rutin olarak kontrol edilebilecek ve hastalığın gelişmesi önlenecek. Gelişirse de erken tedavi edilecek. İnsanın genetik şifresinde bulunan 3 milyar harflerin hepsinin ne işe yaradığını öğrenmemiz lazım. Bugün yüzde 5’ini biliyorsak 5 yıl sonra yüzde 20’sini bileceğiz” dedi.