ANKARA (DİHA) - Trafik kazasında yaşamını yitiren HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir'in cenaze törenine katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Rojava'ya dönük tehditlerine "Her kuşun eti yenmez" sözleriyle yanıt verdi. Demirtaş, Türkiye'ye hiçbir şekilde tehdit oluşturmamasına rağmen PYD'yi tehdit olarak görmesine rağmen DAİŞ'i tehdit olarak görmemesinin utanç verici olduğunu kaydetti.

Mersin'de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Fehmi Demir için HAK-PAR Genel Merkezi önünde cenaze töreni düzenlendi. Ailesi ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda partili ve Kürt siyasetçilerin katıldığı cenaze törenine, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Mesut Tek, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, KDP ve YNK temsilcileri, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, KESK EŞ Genel Başkanı Lami Özgen de katıldı.

Törende ilk olarak konuşan Kemal Burkay, Demir'le yaşadığı birkaç anıyı paylaşarak, Kürt halkına ve ailesine başsağlığı diledi. HAK-PAR adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Abdulmenaf Kıran ise Demir'in kısa öz geçmişini aktararak, Kürt halkı ve Türkiye demokrasi güçlerinin önemli bir neferini kaybettiğini belirtti. Törende geçtiğimiz günlerde 30 yıllık sürgünün ardından Türkiye'ye dönen Mesut Tek'te bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Demir'in cenazesi toprağa verilmek üzere Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba beldesine uğurlandı.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ta ilk olarak Demir'in ailesine başsağlığı diledi. Demirtaş, "Ömrünü mücadeleye adayan bir genel başkanın amansız, zamansız aramızdan ayrılması hepimizi derinden üzmüştür. Hem HAK-PAR'ın sürdürdüğü mücadele hem Fehmi Demir'in kişi olarak ülkemizde sürdürdüğü mücadele Kürt halkı başta olmak üzere halklarımızın özgürlüğüne katkı sunmuştur" dedi.

Öcalan'ın kaygıları gerçek oldu

HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder'in çözüm süreciyle ilgili PKK Lideri Abdullah Öcalan'la 5 Nisan'da gerçekleştikleri son görüşmede Öcalan'ın "Dolmabahçe Mutabakatı gereğince müzakere başlamaz ve hükümet yeniden çatışmalı sürece dönerse muhtemelen sizi artık getirmeyecekler ve son görüşmemiz olacak dolayısıyla benim yapabileceğim başka bir şey kalmıyor gibi görünüyor. Bu da bir ihtimaldir" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Demirtaş, Öcalan'ın dile getirdiği kaygıların hayata geçtiğini ifade etti.

Davutoğlu'na PYD yanıtı

6,5 aydır Öcalan'la görüşmelerin yapılmadığını hatırlatan Demirtaş, "Her gün ölüm ve savaşla yüz yüzeyiz bu acı bir gerçek. Bu yetmiyor hükümet bundan tatmin olmamış bir de Rojava bölgesine karşı savaş ilan edebilecek duruma getirmek istiyorlar. Seçim arifesinde oraya dönük saldırıların olduğuna dair Davutoğlu gururla açıklamalar yapıyor. Bu bir utançtır. PYD'den Türkiye'ye hiçbir tehdit gerçekleşmemiş haldeyken Suriye Kürtleri Türkiye'ye kardeşlik eli uzatıyorken. Davutoğlu'nun orada DAİŞ'i tehdit olarak görmek yerine PYD'yi görmesi de onun utancıdır. Yalnız şunu iyi bilmesi lazım; Her kuşun eti yenmez. Davutoğlu bunu iyi bilsin" değerlendirmesinde bulundu.

(sg-hd/kk)