DANİMARKA'DA Pazartesi iş başı yapan Liberal Parti azınlık hükümetinin ilk icraatı, sınır kapılarını mültecilere kapatmak oldu.

Başbakan Lars Lökke Rasmussen, başbakanlık koltuğunu devir alırken, ilk yapacakları işin göçmenlere ve mültecilere yönelik yeni kısıtlamalar getirmek olduğunu ve bunu bir hafta içinde gerçekleştireceklerini söylemişti. Ancak Rasmussen hükümeti bir hafta bile beklemeyerek bugün aldığı kararla sınır kapılarını mültecilere kapattı.

Uyumdan sorumlu yeni Bakan İnger Stöjberg bugün yaptığı açıklamada, hükümetin, muhalefetteki aşırı sağ Danimarka Halk Partisi, Liberal Müttefik Parti ve Muhafazakar Parti ile anlaştığını, cuma gününden itibaren kapıların ülkeye gelecek mültecilere kapatılacağını duyurdu. İnge Stöjberg "Ülkemizin kapılarını, sadece çalışarak katkıda bulunacak yabancılara açacağız. Çalışmadan ülke ekonomisine yük olanları, uyum sağlamayanları değil. Tabi ki zor durumdaki insanlara yardımcı olmak istiyoruz ama onlara kendi yaşadıkları bölgelerde yardım eli uzatacağız. Cuma gününden itibaren kapılarımızı kapatıp içeri kim giriyor kim çıkıyor dikkatle seçeceğiz" dedi. Danimarka böylece daha önceki Rasmussen iktidarı döneminde sınırları kapatma ve kontrolleri yeniden başlatma konusunda alınan kararı uygulamada kararlı olduğunu ortaya koydu.

Hükümetin iktidarı dışarıdan destekleyen üç parti ile yaptığı anlaşmaya göre:


-Uyum yardımı son 8 yılın 7 yılını ülkede yaşamamış ve ülkeye geldikten sonra çabalarına rağmen iş bulamamış veya iş kuramamış göçmen ve Danimarka vatandaşlarına verilecek.

-Hükümet yeni yasa tasarısını 3 Temmuz günü meclise sunacak, yasa 1 Eylülden itibaren geçerli olacak ama uygulama bu Cuma günü başlatılacak ve ülkeye gelecek tüm yabancılar için geçerli olacak.

-Uygulama Cuma günü başlayacak ancak yasallaştıktan sonra da yeni yıldan itibaren ülkeye gelecek tüm yabancılara uygulanacak

-Uyum ödeneği olarak 30 yaşın altında gençlere yapılan sosyal yardım bundan böyle öğrenci yardımı şeklinde olacak, Yani bugün çocuksuz bir genç 10 bin 849 kron yardım alırken bu yardım 5 bin 945 krona düşecek.

-Bugün 28 bin 832 kron yardım alan 30 yaşın üzerinde evli çift bundan böyle 16 bin 638 kron alabilecek.

-Dil kursunu başarıyla bitiren bir göçmen 1500 kron ekstra ödenek alabilecek

-Ülkede kalan mülteciler ve göçmenler belli bir ikamet ve çalışma süresinden sonra çocuk parası alma ve emekli olma hakkını kazanabilecekler.

-Yapılan kısıtlamalardan elde edilen kazanç, ülkedeki işsiz göçmenlere ve mültecilere iş imkanı yaratmakta kullanılacak.