Muhazafakar Parti milletvekili Naser Khader, Travma Sonrası Stress Bozukluğu (PTSD) bulunan kişilere Danimarka vatandaşlığı başvurularında ayrıcalık tanınmamasını istedi.

Muhazafakar Parti’nin Suriye doğumlu milletvekili Naser Khader, PTSD olarak adlandırılan “Travma Sonrası Stress Bozukluğu” rahatsızlığı bulunan ve Danimarka vatandaşı olmak isteyen kişilerin, Danca kursları geçme şartından muaf tutulmalarını sağlayan ayrıcalığın yürürlükten kaldırılması için çalışma başlattı.

Ritzau Haber Ajansı’na demeç veren Naser Khader, Danimarka vatandaşlığına geçmek için başvuran kişiler arasında PTSD rahatsızlığı olduğunu öne sürerek, Danca kurslardan muaf tutulmak isteyenlerin sayısında son yıllarda patlama olduğuna dikkat çekti.

Khader, PTSD rahatsızlığı bulunmayan kişilerin de, doktor raporu alarak, Danca şartını yerine getirmeden, Danimarka vatandaşı olmalarına olanak sağlayan ayrıcalıktan yararlandıklarını öne sürdü.

Gerçek PTSD hastası olan kişilerin haklarının gasp edildiğini vurgulayan Naser Khader, PTSD’nin psikiyatrik bir hastalık olmadığını, tercümanlık yaptığı zamanlarda doktorların PTSD hastalarına dil öğrenerek hastalıktan kurtulabileceklerini söylediğini ifade etti.

2011-2013 yılları arasında 200-300 olan başvuru sayısının, 2014 yılında 1.700 çıktığını, bu yıl ise neredeyse 2 bin kişinin PTSD nedeniyle Danimarka vatandaşlık şartlarında kolaylık istediğini vurgulayan Khader’in önerisine aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi ile diğer sağ blok partiler destek veriyor.

Sosyal Demokrat Parti, Radikale Venstre ve Sosyalist Halk Partisi’nden oluşan önceki hükümet, 2013 yılında yürürlüğe koydukları uygulamayla, Danimarka vatandaşlığına başvuran PTSD rahatsızlığı bulunan kişilerin, vatandaşlık hakkı için gerekli olan Danca şartından muaf tutulmasını sağlamıştı.

Sağlık İdaresi’nin, PTSD rahatsızlığını belgelemek isteyen göçmenlerin hep aynı tür doktor raporuyla başvuru yaptıklarına dikkat çekmesi üzerine, çok sayıda göçmene PTSD raporu veren bir doktor ve 63 göçmen polise ihbar edilmişti.


haberler.dk