Lüksemburg’da bulunan Avrupa Birliği Adalet Divanı, Danimarka yabancılar yasasını temelden sarsacak tarihi bir karara imza atarak, Türklere yönelik aile birleşimi kısıtlamaların kanunsuz olduğuna hükmetti. Karar 2007’den bu yana hak mücadelesi veren Genç ailesinin başvurusu sonrası alındı.

2006 yılında Caner Genç, Danimarka’da 1997’den beri yaşayan babası Yaşar Doğu Genç’in yanına gelmek için aile birleşimi başvurusunda bulunur. Babasıyla birlikte abileri Taner ve Şener Genç’te Danimarka’da yaşamaktadır. O tarihte 13 yaşında olan Caner Genç’in başvurusu, ‘Danimarka’ya yeterince uyum sağlayamaz’ gerekçesiyle reddedilir. Yabancılar Dairesi’nin bu kararı Genç ailesinde şok etkisi yapar. Çünkü, Caner’in iki abise Danimarka’ya sorunsuz gelmiş ve sorunsuz bir şekilde ülkeye uyum sağlamışlardır. Genç ailesi 2007’de Entegrasyon Bakanlığı nezdinde tekrar girişimler bulunmasına karşılık, bakanlık bu isteği reddeder. 2011 yılında ise Glostrup Mahkemesi Genç ailesinin aile birleşimi isteğiyla ilgili açtığı davaya olumsuz karar verir. Kararı bir üst mahkemede temyize götüren Genç ailesinin beklediği olumlu haber yıllar sonra Avrupa Birliği Adalet Divanı’ndan gelir.  Genç ailesinin avukatı Thomas Ryhl, Türkiye ile AB arasında imzalanan Ankara Antlaşması gereği, Danimarka’nın ülkesinde yaşayan Türk vatandaşlarının haklarında kısıtlamalara gidemeyeceğini belirtiyor.


Genç ailesinin davasını karara bağlayan Avrupa Birliği Adalet Divanı, Danimarka yabancılar yasasının bu ülkede yaşayan Türklerin aile birleşimi hakkını kanunsuz engellediğine hükmetti. Adalet Divanı, Danimarka’nın Genç ailesinin aile birleşime hayır demesinin Türkiye ile AB arasında yapılan antlaşmara ters olduğuna karar verdi. Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın kararı tarihi bir özellik taşıyor. Avrupa Birliği Adalet Divanı kararında ayrıca Danimarka’nın aile birleşimi başvurularına toptancı bir anlayışla yaklaşmaması yönünde karar verdi. Bahar.dk