Danimarka’da hükümet ile destekçisi Sosyalist Halk Partisi (SF) ve Birlik Listesi’nin (Enhedslisten) 2015 yılı bütçesi görüşmelerine sosyal yardım ve işsizlik parası konuları damga vurdu.

Dün açıklanan ve hükümet ile destekçisi partilerin üzerinde uzlaştığı 2015 yılı bütçe kanuna göre, sosyal yardım ve işsizlik parası hakkını kaybetmiş kişiler, oluşturulacak yeni bir sosyal yardımdan yararlanabilecek. Yeni sosyal yardımın miktarı ailesini geçindirmekle yükümlü olan kişiler için, işsizlik parasının yüzde 80’i karşılığında olurken, diğer kişiler için bu miktar işsizlik parasının miktarının yüzde 60’ı karşılığında olacak. Yeni sosyal yardım sayesinde 2015 yılında işini kaybeden bir kişi, 3 yıl boyunca devlet kasasından geçimini sağlayabilecek. 30 yaşını doldurmamış kişiler de bu yardımdan gençlere uygulanan kısıtlı miktarlarla yararlanabilecek.

Öte yandan aynı evde yaşayan nikâhsız çiftlere de evli çiftlerde olduğu gibi uygulanan çiftlerin karşılıklı olarak birbirlerinin geçiminden yükümlü olmaları uygulamasından vazgeçildi. Yeni kuralla birlikte, nikâhsız yaşayan çiftlerden birisi işsiz kaldığında, çalışan eş, sosyal yardım alan eşin geçiminden yükümlü olmayacak.

Konuyla ilgili konuşan Maliye Bakanı Bjarne Corydon, ‘Sosyal yardım reformunda bir değişiklik yapmadık. Karşılıklı geçindirme yükümlülüğü için bütçenin farklı yerlerinden para ayırdık, eğer ekonomik olarak sorumlu bir politika uygulanırsa başarılabiliniyormuş’ dedi.

Karşılıklı birbirini geçindirme yükümlülüğüne de değinen Corydon, ‘Birlikte yaşayan nikâhsız çiftlere de, evli çiftler gibi aynı kuralların uygulanmasını istiyorduk ama kanunun uygulamasında zorlandık. Pazarlık yaptığımız partilerden gelen sorunun aşılması yönündeki isteğe karşılıksız kalmadık’ ifadelerini kullandı.

Hükümetin küçük ortağı Det Radikale Venstre’nin lideri Morten Østergaard’a daha önce işsizlik parası alanında değişiklikler yapılmayacağı sözü hatırladığında, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren sosyal yardım ve işsizlik parası alanlarında yapılan reformlarda bir değişiklik olmadığını, küçük çaplı ilaveler eklendiği kaydetti.

İşsizlik parası kuralında değişiklik yapılmamasından yakınan Enhedslisten’in sözcüsü Johanne Schmidt-Nielsen sosyal yardım alanında yapılan değişikliklerden ötürü mutluluğunu gizlemedi. Johanne Schmidt-Nielsen ‘Bir başlangıç yaptık ve hiç parası olmayan kişilere desteği garantiledik’ dedi.

Hükümetten ayrılmadan önce yükümlülük kuralına destek veren Sosyalist Halk Partisi’nde de yüzler gülüyor. SF’nin lideri Pia Olsen Dyrh yaptığı açıklamada ‘Bu bir zafer. SF olarak bu kurala her zaman karşı çıktık. Şimdi kuralın kaldırılmasını başardık. Ekonomik olarak zor durumda kalan insanlar için bunun önemi çok büyük’ sözleriyle nikâhsız çiftlere de uygulanan yükümlülük kuralının kaldırılmasından dolayı mutluluğunu dile getirdi.

Hükümetin sosyal yardım alanında yaptığı değişiklikler için 2015 bütçesinden bir buçuk milyar kron ayırdığı bildirildi.