Danimarka Yabancılar ve Uyum Bakanlığı, Avrupa 'daki sığınmacı krizinde Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıların ülkeye gelmesini önlemek için Lübnan gazetelerine İngilizce ve Arapça ilanlar verdi.

Yabancılar ve Uyum Bakanı Inger Stöjbjerg'in isteğiyle Lübnan'ın birçok gazete ve internet sayfasına verilen ilanlarda, Danimarka hükümetinin sığınmacılar konusunda aldığı bir dizi kararlar ve sığınmacıların Danimarka'da karşılaşacağı ekonomik ve dil sorunlarından bahsedildi.

SOSYAL YARDIMLAR YARI YARIYA İNDİ

İlanlarda, sığınmacılara yapılan sosyal yardımların yarıya indirildiği, ülkede geçici oturum alanların ilk yıl için ailelerini yanlarına aldıramayacağı, süresiz oturum iznine ancak beş yıl sonunda başvurulabileceği, süresiz oturuma başvuranların Danca konuşması ve anlaması gerektiği, iltica talebi reddedilenlerin kısa süre içinde sınır dışı edileceği ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için özel bir merkez kurulduğu belirtildi.

Danimarkalı Berlingske gazetesi, hükümetin verdiği bu gazete ilanlarıyla Danimarka'ya gelmek isteyen sığınmacıları korkutmak istediğini, önümüzdeki günlerde Türk medyasında da aynı ilanların yayımlanması için beş büyük gazete ile görüşüldüğünü öne sürdü.

İLANLARA TEPKİ YAĞDI

Bir çok Danimarkalı siyasetçi sosyal medya üzerinden Bakan Stöjbjerg'i ve yayımlanan ilanları eleştirdi.

Altenativet (Alternatif parti) lideri Uffe Albaek, " Dünya tarihinin en kötü ilan zamanlaması. Ya da?" paylaşımında bulunurken aynı partinin milletvekili Rasmus Nordqvist, "Böyle bir şey yapabildiler. Diğer ülkelerin kollarını açtığı bu günlerde..." ifadesini kullandı.

Radikal Sol Parti'nin eski Meslek ve Araştırma Bakanı Sofie Carsten Nielsen de Twitter üzerinden, "Yanlış politika . İlanları bırakın da nasıl ortak bir çözüm bulabilirsiniz onu düşünün" yazdı.

Berlingske gazetesine konuşan eski Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ise bu ilanların "tatsız ve Danimarka için kötü reklam" olduğunu ve eski Başbakan Helle Thorning Schmidt'in Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği adaylığını riske attığını savundu.

Yabancılar ve Uyum Bakanı Stöjbjerg ise TV2 kanalına yaptığı açıklamada ilanları savunarak, "İlanların faydası olacağından şüphem yok" dedi.

(AA) Radikal