Başbakan Ahmet Davutoğlu, Belçika’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, “Bu ülkede, Hazreti Peygambere hakaret edilmesine izin vermeyiz, bu çok açık ve net ilkesel tutumdur. Herkes bunu böyle bilmelidir. Bu konu ilgili basın kuruluşları nezdinde de izah edilmiştir” dedi.

Davutoğlu’nun konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

“Basın özgürlüğü hakaret etme özgürlüğü anlamına gelmez. Hele hele bu bizim şahsiyetimizden, kişiliklerimizden çok daha büyük anlam taşıyan ve alemlere rahmet olan bir Peygamber’e, şahsiyete yönelik bir hakaret ise bu basın özgürlüğü değildir.

“Şahsına gelebilecek bir hakareti dahi müsamahayla, sabırla karşılayabilecek olan insanlar, Hazreti Peygamber’e bir hakaret olduğunda, onu, o ölçüde karşılamayacağı açıktır. Hal böyleyken, Türkiye’de bu hassasiyet varken, birileri Hazreti Peygambere hakaret niteliği taşıyan bir karikatürü, görüşü basıyorsa burada bir tahrik vardır.

Cizre’de Nihat Kazanhan’ın öldürülmesi

“Burada net olarak ifade etmek istiyorum; bunun, herhangi bir şekilde emniyet görevlilerimizin kurşunlarıyla öldürülmesi söz konusu değil. Orada ne fiili bir müdahale ne de gaz kullanımı söz konusu oldu.

“Cizre’de gerginlik yaratmaya çalışanlar provokatörlerdir. Bunun için gereken tedbirlerin hepsinin alınması talimatını verdik. Vatandaşları sükûnete davet ediyorum. 4-7 Eylül olaylarının benzerlerinin yaşanmaması için sükûnete davet ediyorum.

Netanyahu’nun yürüyüşe katılması

“Paris’te katliam yapan teröristler ne kadar insanlık suçu işlemişlerse, Gazze’de plajda oynayan çocukları hava bombardımanıyla katleden, binlerce evi yok eden, her fırsatta Filistinliyi öldürmeyi neredeyse doğal hale getiren ve bizim için, Türkiye için ayrıca uluslararası sularda seyreden bir yardım gemisine operasyon yapıp vatandaşlarımızı katleden bir hükümetin başı olarak Netenyahu, aynı Paris katliamını yapan teröristler gibi insanlık suçu işlemiştir. Bundan kaçamaz.