Türkiye destekli DAİŞ çetelerinin Kobanê'yi düşürmek için saldırıları tırmandırdığı bir süreçte Kürtler, Kobanê etrafında kilitlenerek, dünya gündemine oturan 6-7-8 Ekim Kobanê serhildanına imza atmıştı. Kuzey'de başlayan ve Kürdistan'ın dört parçasına taşınan, sürgündeki Kürtlerin de dahil olduğu serhildana Türk devleti ise katliamla karşılık verdi. Serhildanın birinci yıldönümü geride kalırken, devlet eliyle ya da teşvikiyle katledilen sivillerle ilgisi ise hukuk işletilmiyor. Serhildan boyunca çoğunluğu Kürdistan kentlerinde olmak üzere 52 kişi polis, hizbulkontra ve ırkçı grupların saldırıları sonucu yaşamını yitirdi. Gözaltına alınan 1000'i aşkın kişiden ise 350'den fazlası tutuklanarak cezaevine gönderildi. Amed'de Hüda-Par üyesi Yasin Börü ve 3 kişinin öldürülmesi ilgili dava dışında, hayatını kaydenlerle ilgili açılan tüm soruşturmalarda ise devletin sorumluluğu "gizlilik" kararıyla perdeleniyor. 

 

Göstermelik soruşturmalar

Protestolara karşılık polis ve hizbulkontra üyelerinin saldırılarıyla savaş alanına dönen kentlerin başında gelen Amed'de 14 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı; 62'si çocuk, 189 kişi gözaltına alınırken 45 kişi tutuklandı, 18 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

Batman'daki Kobanê protestolarında ise Emrah Demir isimli genç katledildi. Hüda-Par'lıların yine sahnede olduğu saldırıyla ilgili kimse gözaltına alınmadığı gibi başlatılan soruşturmada da hiçbir aşama kaydedilmedi.

 

Devlet güçleri katletti

Kobanê direnişine destek vermek için halkın alanlara çıktığı bir diğer merkez Siirt ve ilçeleri oldu. Siirt ve ilçelerinde 6 kişi katledilirken, valilik verilerine göre 100'e yakın kişi gözaltına alındı, 16'sı tutuklandı. Bingöl'de ise 8 kişi yaşamını yitirdi. Mardin'de ise Kobanê sınırına akın eden halka polis-asker saldırdı. Mardin'de 2, Dargeçit'te 3, Kızıltepe'de 3 kişi yaşamını yitirirken, 8 yaşındaki Rojavalı çocuk da Nusaybin-Qamişlo sınırında katledildi. Mardin ve ilçelerinde 16'si çocuk, 100'ün üzerinde kişi gözaltına alınırken, 15'in üzerinde kişi tutuklandı.

Van'da polisin saldırılarında 2 kişi yaşımın yitirdi. 150'yi aşkın gözaltının yaşandığı kentte 10 kişi tutuklandı. Muş'un Varto ilçesinde Kobanê protestolarında 1 kişi yaşamını yitirirken, 40'ın üzerinde kişi gözaltına alındı, 10'a yakın kişi tutuklandı. 

 

Batı'ya da taştı

Kobanê protestoları Türkiye kentlerinde de yaşandı. Eylemlerin yoğunlaştığı illerden biri olan İstanbul'da 2 kişi yaşamını yitirdi. Emniyetin verilerine göre kentte Kobanê serhildanı boyunca 102'si çocuk 348 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Antep'de 5, İzmir'de 2, Urfa'da ve Adana'da 1'er kişi hayatını kaybetti. 

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Amed Şube Eşbaşkanı Karaşin, Kobanê serhildanında katledilenler için yaptıkları hukuki başvurulara rağmen, savcılık ve kolluk makamlarının etkin bir soruşturma yürütmediğini belirtti. Savcılıkların dosyalarda "gizlilik" kararı alarak avukatların dosyaya ulaşmasını engellediğine dikkat çeken Karaşin, "Kobanê direnişinin birinci yılına gireceğiz ama soruşturmalar sümen altı yapılıyor" dedi.

 

Takipsizlikle kapatmak istiyorlar

Sonuca ulaşmayan soruşturmalar nedeniyle faillerin ellerini kollarını sallayarak dolaştığını ifade eden Karaşin, "Savcılık makamı soruşturmaların takipsizlikle sonuçlanması, delillerle ulaşılmaması için çabalıyor. Savcılığın yürüttüğü soruşturmadan da anlaşıldığı üzere bir sonucun çıkacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.

 

Börü davası siyasi malzeme

Amed'de Kobanê serhildanı sürecinde yaşamını yitiren Yasin Börü ve 3 kişiyle ilgili 22'si tutuklu 34 kişi hakkında açılan davaya dikkat çeken Karaşin, "Börü dosyası çok hızlı bir şekilde yol aldı. Kurma deliler hazırlanıp birçok kişi tutuklandı. Ardından güvenlik gerekçesi ile Ankara'ya taşındı. Bu dosya Kürt halkının meşru talebini ortadan kaldırmak için açtı AKP hükümeti" dedi. Karaşin şöyle devam etti: "Faillere ulaşıldığını düşünmüyoruz. Rojava'daki yanlış politikalarına karşı Kürt halkının tepkilerini AKP hükümeti bu dosya ile gündem oluşturmak istedi. Bu dosyada gördüğümüz hızı başka dosyalarda göremedik. Onlarca failli belli sivil katliamlara ilişkin soruşturma, dava açılmış değil." 

Önceki gün Ankara'da görülen Börü davasında tutuklular aleyhinde görüş verdiği belirtilen iki kişi ifadelerini geri çekerek, suçlamaları reddetti, aleyhte ifade verdikleri belirtilen kişileri tanımadığını mahkeme huzurunda söyledi. Tutuklu sanıklardan da bazıları olay günü, askerde, hastanede, başka kentte olduğunu belgelemelerine rağmen tahliye edilmedi. 

 
 
DİHA