KCK'nin eylemsizlik kararına rağmen saldırılarını tırmandıran Türk devleti, Gever'de iki genci katletti; şehitlikler hedef alındı, sokağa çıkma yasağı ve "özel güvenlik" bölgelerine yenileri eklendi. 

Hakkari'nin Gever ilçesinde, polis ve özel harekat polisleri önceki gece saat 00.30 sıralarında Orman, Eski Kışla, Mezarlık ve Cumhuriyet mahallelerine onlarca zırhlı araç ve kepçeler eşliğinde girmeye çalıştı. Mahalleleri ablukaya alan özel harekat polisleri, mahalle içlerini otomatik silahlarla taramaya başlayınca, halk da direnişe geçti. Polis, Orman Mahallesi'nin arka tarafı, eski polis noktası ve Orman Şehitliği üzerinden mahallelere girmeye çalışırken, barikat başlarında nöbet tutan gençler direnişle karşılık verdi. 

Mahallelere giremediler

Saldırıların şiddetlenmesi üzerine mahalle sakinleri de sokaklara çıkarak direnişe destek verdi. Mahalleli gençler barikat başlarına koşarken, kadınlar ise zılgıtlar çekerek gürültü eylemi yaptı. Karşılaştıkları direniş nedeniyle mahalle içlerine giremeyen polisler, cadde üzerindeki noktalardan mahalle içlerine rastgele ateş açtı. 

Taş yağmuru altında

Yer yer çatışmalar yaşandı. İki zırhlı kepçe de darbe aldı. Zırhlı araçlar halkın taş yağmuru altında çekicilerle mahallelerden çıkarılırken, zırhlı araçlardan "Bırakın araçlarımızı götürelim" diye anons yapılması dikkat çekti. Zırhlı kepçelerden kopan parçalar ise barikatların olduğu noktada kaldı. Yine anayol üzerinde zırhlı bir Kobra aracı, Cumhuriyet Mahallesi'ne girmeye çalışırken önceden kazılan hendeğin içine düştü. Zırhlı aracın hendeğe düşmesi sonrası bölgeye destek ekipler gönderilirken, araç saatlerce hendekten çıkarılamadı.

Gençler şehitliği korudu

Saldırılara rağmen mahalleye giremeyen devlet güçleri, bunun üzerine Orman Şehitliği'ne doğru saldırıya yöneldi. Ancak şehitliğin çevresini saran yüzlerce genç, zırhlı araçların saldırısına taş ve molotofkokteylerle karşılık verdi. Burada hedef gözetilerek atılan gaz kapsülllerinin isabet ettiği biri kadın 4 kişi yaralandı. Yaralanan kişiler evlerde tedavi altına alındı. Şehitlik'te kitlenin sayısı iyice artarken, zırhlı araçlar mahallelerden geri çekilmek zorunda kaldı.

Onbinler yürüdü 

Zırhlı araçları çarşı merkezine kadar taşlar ve sloganlarla kovalayan gençler, kepenkleri kapatan esnaf, okulları boykot eden öğrencilerin de bulunduğu 7'den 70'e onbinlerce kişi Oslo Oteli'ine kadar "İsyan, isyan", "PKK halktır, halk burada", "Direne direne kazanacağız" ve "Bıjî berxwedana Geverê" sloganlarıyla yürüdü. HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, saldırılar oldukça sivil direnişlerini sürdüreceklerini ifade etti. Açıklamadan sonra kitle Orman Şehitliği'ne yürüdü. 

2 genç katledildi

Yürüyüş ardından da polis saldırıları sürdü. Gençler mahalle girişlerinde ve çarşı merkezinin ara sokaklarında direnişe geçti. Zırhlı araçlardan açılan ateş sonucu Eski Cezaevi Kavşağı'nda Orient İş Merkezi'nin çatısında bulunan 20 yaşındaki Azad Şanlı katledildi. Çok sayıda kurşun isabet eden gencin kafasının paramparça olduğu bildirildi. Polisin 3 kurşunla göğsünden vurduğu Diyar Akın isimli genç ağır yaralandı. Polisin ateşiyle 3 katlı bir binadan aşağıya düşen genç bilinci kapalı bir şekilde hastaneye kaldırıldı. Akın, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Gelîyê Doskî bombalanıyor

Yüksekova'nın Gelîyê Doskî, Weregoz, Kepir, Şagûlord, Çarçella, Binbir ve Sat bölgelerinde birkaç gün önce başlatılan hava destekli askeri operasyon ise devam ediyor. Binbir ve Çarçella alanlarından çatışma haberleri gelirken, iki aydır elektriğin olmadığı bölgede internet ve telefon iletişimi sağlanamıyor. 

Operasyonun devam ettiği bölgede halkın köylerden çıkmasına izin verilmezken, operasyon bölgesine giden tek asfalt yol ise Kamışlı Karakolu tarafından tanklarla kapatılmış durumda.

Şırnak da püskürttü

Şırnak'ta ise halkın öz savunmada bulunduğu Yeni Mahalle, Yeşilyurt ve Dicle mahalleleri dün sabah abluka altına aldı. Daha öncede birçok kez mahalleye girmeye çalışan polis, onlarca zırhlı araç ve özel harekat eşliğinde mahalleye girmeye çalıştı. Gaz bombaları ve silahlarla yapılan saldırıya, halk sokakta "ses çıkartma" eylemi yaparak yanıt verdi. Silah ve patlama seslerinin geldiği mahalleden dumanların yükseldiği görüldü. Mahallede bulunan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, "Halkımız, saat 05.00'ten beri sokakta. Ses çıkartarak, abluka ve saldırıya tepki gösteriyor" dedi. HDP Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encü'nün ise mahalleye girişi engellendi. Polis saldırısının yoğunlaştığı Yenimahalle'de bir evin odunluğunda yangın çıktı. Polis, yangını söndürmek isteyen halkın üzerine de ateş açtı. 

Lice'de yasak genişletildi

Amed'in Lice ve Hani ilçelerinin 21 mahallesinde önceki gün saat 17.00 itibariyle uygulanan sokağa çıkma yasağı dün sabah saatlerinde kaldırılırken, Lice merkez ve 49 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı. Giriş-çıkışın yasaklandığı ilçede telefon-internet iletişimi de kesildi. 

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, saat 05.00’te başlamak üzere ikinci emre kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtildi. Valilik, "Şehîd Amed û Şehîd Hêvîdar Şehitliği"nin bulunduğu Sîsê (Yolçatı) mevkisini de "özel güvenlik bölgesi" ilan etti. 

Şehitliğe saldırı

Lice merkezde dün cami ve zırhlı polis araçlarından "sokağa çıkma yasağı" anonsları yapıldı. İlçenin giriş çıkışları askerler tarafından kapatılırken, şehitliğin bulunduğu Sîsê (Yolçatı) ile Speynik (Birlik) mahallelerine de askeri sevkiyat yapıldı. Sîsê'deki şehitliğe yönelik bombardıman devam ederken,  askerler tarafından da ablukaya alındı. Şehitlik çevresi 11 Ekim'den bu yana havan toplarıyla vuruluyor. Canlı kalkanlar ise bir ayı aşkın süredir çatışmanın önüne geçebilmek için bölgede nöbet tutuyor.

Kaymakam: Yetkim dışında

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP'li vekiller Lice Kaymakam'ı Osman Uğurlu ile görüştü. Kaymakam Uğurlu'nun "Yaşananlar yetkim dışında gelişiyor" dediği belirtildi. 

Dersim'de 3. kez yasak

Dersim Valiliği ise Dersim-Erzincan karayolunu 3'üncü kez trafiğe kapattı. Valilik tarafından yapılan açıklamada saat 07.00'den itibaren başlayan yasağın ikinci bir emre kadar süreceği belirtildi. 

 HABER MERKEZİ 

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA