Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kobani için süresiz direniş” çağrısıyla Diyarbakır, İstanbul, Eskişehir, Hakkari, Van, Artvin Hopa, Şırnak’ta binlerce kişi sokaklara döküldü.

Diyarbakır

diyarbakır

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il binasının önünde toplanmaya başladı.

Bayındırlık Caddesi’nden Selahattin Eyyübi Bulvarı’na doğru yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, Koşuyolu Parkı’ndan geçerek Koşuyolu Caddesi’ni trafiğe kapattı. Balkonlardan tencere tavalarla, arabalardan kornayla destek verildi.

Polis uzaktan gaz bombaları atarken gençlerin yol kapatma eylemi devam ediyor.

Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçelerinde de eylemler başladı. Cadeleri trafiğe kapatan gruplar, ateşler yakarak protesto ediyor. Polisin eylemlere saldırılarıyla bir çok noktada çatışmalar başladı.

DBP Diyarbakır İl Örgütü bir açıklama yaparak, tüm Diyarbakır halkını serhildana çağırdı. DBP İl Yöneticisi Ali Erdemirci, parti binası önünde yaptığı konuşmada, Diyarbakır halkını serhildana çağırdıkarını, kimin elinden ne geliyorsa yapması gerektiğini söyledi.

İstanbul

İstanbul’un Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş, Sultangazi, Kağıthane, Kartal, Maltepei Avcılar gibi ilçelerinde Kobani’ye yönelik saldırılar protesto edildi.

taksim

Taksim’de Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi başladı. Eylem 3 saat sürerken, polis, gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Kitle Tarlabaşı’na doğru çekildi.

Kadıköy’de ise Altıyol’da toplanmaya başlandı.  Polis, kitlenin artmaya başlaması üzerine gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Polis saldırısında gözaltına alınanların Rıhtım Polis Merkezi’ne götürüldüğü belirtildi.

Beşiktaş’ta toplananlar da sloganlarla yürüyüş yaptı.

HDP Sultangazi İlçe Örgütü üyeleri, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını, Karayolları Mahallesi’nden TEM otoyoluna yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

HDP Kartal İlçe Örgütü ile HDK Kartal Meclisleri, Kobani’ye yönelik saldırılarını Kartal Ahmet Şimşek Koleji önünden Kartal AK Parti İlçe binası önüne yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

Sarıgazi’de sokağa çıkan halka, polis saldırdı. Vatan İlköğretim Okulu’nun önünde bir araya gelen halk, sloganlarla yürüyüşe geçti. Halk, kaymakamlık binasının önüne geldiğinde polis, gaz bombaları ile saldırdı. Kitle ile polis arasında çatışmalar sürüyor.

HDP’liler Gazi Mahallesi’nde düzenlediği Kobani ile dayanışma eylemine polis saldırdı. Sultangazi’de Kobani’ye destek vermek için Tem otoyolunu iki yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Daha sonra otoyol üzerinde yürüyen HDP’liler, Dörtyol’dan Gazi Mahallesi’ne yöneldi.Şair Abay Konanbay Lisesi’ne doğru yönelen HDP’liler eylemlerini bir süre devam ettirdi. Ardından YDG-H’lılar, polis barikatına havai fişeklerle tepki gösterdi. Gençlere, gaz bombaları ve plastik mermiler ile saldıran polis ile gençler arasındaki çatışmalar gece boyunca sürdü.

Maltepe Meydan’da toplananlar, E-5’e doğru yürüyor.

Avcılar’da toplananlar E-5 karayoluna yürüdü. Yan yolda sloganlarla yürüyüş yapan kitle, daha sonra Reşitpaşa Caddesi’nden Havuz Meydanı’na yürüdü. İki saati aşkın süren eylem burada sonlandırıldı.

İzmir, Ankara

izmir

İzmir’de de çok sayıda kişi oturma eylemine başladı.

Ankara’da ise Sakarya Caddesi üzerinde oturma eylemi başladı. Ankara Dayanışması, Sakarya Caddesi’nde kurduğu yaşam çadırına çağrı yaptı. Çadırda toplanmaya başlayan kitle, oturma eylemiyle bekleyişini sürdürüyor.

Van

Van’da, başta eski belediye garajı, Hacıbekir (Xaçort) ve Şabaniye mahalleleri olmak üzere bir çok mahalle ve noktada bir araya gelen kitle IŞİD’in Kobani’ye saldırısını protesto etmeye başladı. Bunun üzerine olay yerine gelen polisler biber gazı, gaz bombası ve plastik mermi ile müdahalede bulundu. Müdahaleye eyleciler taş ve molotoflar ile karşılık vermesi üzerine, sokaklara taşan çatışmalar uzun süre devam etti.

Cumhuriyet ve Maraş caddeleri başka olmak üzere polis biber gazı, gaz bombası ve plastik mermiler ile müdahale ediyor.

Kentte çatışmalar devam ediyor.

Hakkari

hakkari

Hakkari’de akşam saatlerinde Keklikpınar, Pehlivan, Biçer, Gazi ve Yenimahalle mahallelerinde bir araya gelen gençler yola barikat kurarak, yaktıkları ateş etrafında Kobani’ye saldıran IŞİD’i protesto etti. Bunun üzerine olay yerine gelen polis gençlere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Gençlerin müdahaleye taşlar ve molotoflar ile karşılık vermesi üzerine çatışmalar başladı.

Kent merkezinde ise bir araya gelen gençler tencere ve tava çalarak, Kobani’ye destek yürüyüşü yaptı. Esnafların da ışık söndürerek, destek verdiği eylemin ardından ateşler yakan gençler etrafından sloganlar atmaya başladı. Bunun üzerine olay yerine gelen polis biber gazı, tazyikli su ve gaz bombaları ile gençlere müdahale etti. Gençlerin müdahaleye taş ve Molotoflar ile karşılık vermesi üzerine kentte çatışmalar başladı.

Kent merkezi ve mahallelerdeki çatışmalar devam ediyor.

Eskişehir, Hopa

hopa

Eskişehir’de merkezde bir araya gelen kitle, Espark’a yürüyor. Eyleme, ÖDP ve Halkevleri üyeleri de katılıyor. Espark’ın önünde oturma eylemi yapılacak.

Hopa’da yolu trafiğe kapatan eylemciler AK Parti ilçe binasına yürüdü. Yarın da AK Parti il binasına yürünecek.

Şırnak

Silopi ilçesinde İpek Yolu’nu trafiğe kapatan kitle polisle çatıştı. Yoldan geçen TIR ve kamyonları durdurarak barikat oluşturan gençlere, polis plastik mermi ve gaz bombaları ile saldırdı. Gençler ise ses bombası, taş ve molotof kokteyli ile karşılık verdi.

Avrupa’da eylemler

paris

Almanya’da Stutgart, Nürnberg, Essen, Frankfurt,  Manhheim, Hagen; İsviçre’de Bern; Fransa’da Paris ve Strasbourg, Avusturya’da Viyana kentlerinde eylemler yapılıyor. Kürtler, Fransa’nın başkenti Paris’teki Charles de Gaule Havaalanı’nda da eylem yaptı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’in uluslararası havaalanında Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eden 100’den fazla kişi oturma eylemi başlattı.

Kobani’ye yönelik IŞİD’in şiddetli saldırıları ardından yapılan çağrılara yanıt veren Kürtler Avrupa’nın birçok kentinde eyleme geçti. İsveç’in başkenti Stockholm’deki Arlanda havalannında Kobani ile dayanışmak ve uluslararası toplumu harekete geçirmek için bir eylem yapıldı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem saat 22.55 sıralarında devam ediyordu. Eylem alanına kentin farklı yerlerinden insanlar gelmeye devam ediyordu.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag havaalanında da Kürtler gece saatlerinde oturma eylemi yaptı. Daha sonra Merkez istasyonunda da 500 dolayında kişi eylem yaptı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avusturya Parlamentosu önünde oturma eylemi yapan kitle yolu trafiğe kapattı. Eylemciler Viyana ve çevresinde yaşayan Kürdistanlıları parlamento önünde düzenlenen eyleme katılmaya çağırdı.

hollanda

 

Kobani’de yaşananlara dikkat çekmek isteyen Hollanda’da yaşayan Kürdistanlılar Hollanda Parlamentosu’nu işgal etti.

Hollanda’nın Den Haag kentinde 600’e yakın kişi Hollanda Ulusal Parlamentosu önünde eyleme geçti. Uluslararası toplumun 21 gündür devam eden saldırılara rağmen sessizliğini protesto eden eylemcilerden 80’e aşkın kişi Parlamento binasına girdi.

 

hollanda

İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan halk Kobani’de yoğunlaşan saldırılardan dolayı İsviçre’nin önemli televizyonlarından Radyo Televizyon Suisse RTS binasını işgal etti. Gazetecilerle görüşme talebinde bulunan eylemcilerin talebinin kabul edilmesi üzerine eylem sona erdirildi. Bugün ayrıca Cenevre’de BM önünde kitlesel bir yürüyüş yapılacak.

* Fotoğralar: Twitter

imctv