Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi 2.25 lira düzeyini test eden dolar, faiz kararının hemen ardından hafif geriledikten sonra, yeniden 2.25 liranın üzerine çıktı.

Dolar, sekiz ayın yükseği olan 2.2618 seviyesine yükseldi. Dolar daha sonra hafif bir gerilemeyle 2.2599 ile 2.26 lira sınırında hareket etmeye başladı.

Gün boyu dalgalanan Avrupa para birimi euro ise kararın açıklanmasının ardında 2.85 düzeyinin altında seyrediyordu. Ancak, dolardaki yükselişe bağlı olarak, parite etkisiyle euro da yükseldi ve 2.8855 düzeyine kadar çıktı.

ABD ve AB para birimlerindeki gelişmelerin etkisiyle, sabah saatlerinde 2.55 seviyesinde olan, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti de yeniden 2.57 değerine yükseldi.’DOLARIN 2.25 - 2.30 LİRA ARALIĞINDA OLMASI GAYET NORMAL’

DHA’nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, dünyada doların değer kazandığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

’Bizim para birimimizi ve bir çok ülkenin para birimi yüzde 1 oranında değer kaybı içinde. Gelişmiş para birimleride dolara karşı değer kaybediyor. Bu nedenle doalrın 2.25 - 2.30 lira arasında dalgalanması gayet normal. Yurtdışında dolara ciddi anlamda talep var, euronun zayıf olması, gelişmekte olan piyasalarda dolara talebi artırıyor. FED’in erken faiz artırabilir sinyali ile alıyoruz. Şu an dözviz sepetinde çok fazla değişim yaşamıyoruz.’

Kaynak: DHA