Vatandaşta hayal kırıklığı oluşturan tasarıya göre sadece "yurtdışında doğup büyümüş veya eğitim görmüş olmak" gibi şartları taşıyanlar bin euroya askerlik yapmış sayılacak. Aile birleşimi ile yurtdışına gidenler ise 6 bin euro ödemeye devam edecek.

Sosyal medyada da tepki toplayan tasarıya yönelik iktidar partisinden gelen yeni teklif de tepkileri dindirmedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Avrupalı Türklere defalarca söz verdiği, ardından yeni hükümetin Eylem Planı’na giren dövizli askerliğin bin euroya düşürülmesi konusunda hazırlanan torba yasa tasarısı vatandaşta şaşkınlık oluşturdu. Buna göre, Askerlik Kanunu’ndaki 6 bin euroya dövizli askerlik uygulaması sürecek. Sadece "yurtdışında doğup büyümüş veya eğitim görmüş olmak" gibi koşulları taşıyanlar dövizli askerlik imkânından 6 bin euro yerine bin euroya yararlanacak.

Yurt dışındaki askerlik yükümlüleri arasında eşitsiz, ayrımcı uygulama öngören tasarı vatandaşlardan yoğun tepki çekti. Eleştiriler üzerine açıklama yapan AKP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların tepkiyle karşıladığı kanun tasarısının daha kapsayıcı hale getirilmesi için ilgili bakanlar ve TBMM’deki komisyonlar nezdinde girişimlerde bulunduklarını savundu.

Tasarıya gelen tepkiler üzerine İstanbul Milletvekili Metin Külünk, 24 Aralık tarihinde yeni bir yasa değişikliği teklifini meclise sundu. Külünk’ün teklifinde yurtdışında 10 yıl kalma şartı getirilmesi tepkilerin devam etmesine sebep oldu. Hükümetin geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu torba tasarıda askerlik düzenlemesi de yer aldı. Hükümet programına girdiği için dövizli askerlik bedelinin düşürülmesine kesin gözüyle bakılırken hazırlanan torba tasarının sadece belli şartları yerine getirenlere bu hakkı tanıması yoğun tepki çekti.

Torba tasarıya göre bin euroya dövizli askerlik hakkından sadece belli koşulları yerine getirenler faydalanabilecek. Tümünün yerine getirilmesi istenen koşullar: "Yurt dışında doğmak ya da kanuni rüşt yaşına kadar oturma ya da çalışma izni ile yurtdışında yaşıyor olmak veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olmak, başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak, kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az beş yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olmak ve başvuru tarihi itibariyle halen yurt dışında yaşıyor olmak’ şeklinde sıralanıyor.

Dövizli askerliğe ilişkin 1000 euro vaadini seçimlerde sıkça dile getiren partililere ait sosyal medya hesaplarından Mustafa Yeneroğlu ve Metin Külünk’e çok sayıda tepki mesajı yollandı. Torba yasanın açıklamasından iki gün sonra meclise Metin Külünk tarafından verilen yeni yasa değişikliği teklifinde "İkinci bir ülke vatandaşlığı bulunan veya eğitim, evlilik, çalışma sebebiyle ve oturma izniyle yurtdışında yaşıyor olmak ve başvuru yaptığı tarihten önce en az 10 yıl yurtdışında ikamet etmiş olmak; Başvuru tarihinde yurtdışında yaşıyor olmak" ifadeleri yer aldı.

Külünk’ün sosyal medyadan takipçileri ile paylaştığı yasa teklifindeki 10 yıl maddesi de tepkilerin devam etmesine sebep oldu.

FAZLA YAPILAN ÖDEMELER İADE EDİLMEYECEK

Yasa tasarısına göre yurt dışında yaşayan askerlik yükümlüleri, bağlı bulundukları yurtdışı temsilcilikleri aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmak suretiyle, bin euroluk dövizli askerlik bedelini ödemeleri halinde askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacak. Tasarıda, söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak için para yatıranların durumu da yer aldı. Buna göre, dövizli askerlik için bin euro ödeyenler askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak fazladan yapılmış ödemeler geri iade edilmeyecek.

YENEROĞLU: TASARI TEPKİ VE ELEŞTİRİLERE SEBEP OLUYOR

Yasa tasarısının yurt dışındaki askerlik yükümlüleri arasında ayrımcı bir uygulama öngörmesi yoğun tepki alıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan AKP İstanbul milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Dövizli askerlikle ilgili kanun tasarısına ilişkin gerekli takip yapılmaktadır" dedi.

Vatandaşlardan yoğun tepki geldiğini kabul eden Yeneroğlu açıklamasında, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız tarafından tepki ve eleştirilere neden olan kanun tasarısıyla ilgili olarak, konuyla ilgili Bakanlarımızla görüşülmekte ve TBMM’ndeki komisyonlar nezdinde yasama süreci takip edilmektedir. TBMM Başkanlığına sunulan kanun tasarısı, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız nezdinde tepkilere yol açmış, bir takım soruları beraberinde getirmiştir. Gelen tepkiler doğrultusunda kanunla ilgili açıklama yapma ihtiyacı hasıl olmuştur." dedi.

Dövizli askerlik bedelinin yurt dışında yerleşik ve yürürlükteki kanundaki şartlara sahip olan herkes için 6 bin eurodan bin euroya düşürülmesinin gündemlerinde olduğunu savunan Yeneroğlu, öte yandan 38 yaşından büyük, maddi sorunlar sebebiyle dövizli askerlik bedelini ödeyemediği için Türkiye’ye gidemeyen vatandaşların da önemli bir sosyal sorun teşkil ettiğini, bunun da gündemlerinde olduğunu belirtti.

Yeneroğlu, "Dövizle askerlik bedelinin indirilmesi konusunda verilen vaadin yerine getirilmesi için herkesi kapsayıcı, kolaylaştırıcı ve Türkiye ile olan bağı güçlendirici adımın atılması yönünde gerekli çalışmalar yürütülmektedir." dedi. Cihan