Fiat’ın 2,5 yılda 2 bin mühendisle Türkiye’de geliştirdiği yeni sedan modeli Egea dünyada ilk Türkiye’de trafiğe çıktı.

15 Ekim günü Fiat'ın tüm bayilerinde vitrine konacak olan yeni Egea, önümüzdeki haziranda yollara çıkacak hatchback ve station wagon kardeşleriyle birlikte yıllık 200 bin adet üretilecek. Bu dev rakam hem Türkiye'de hem de 40 ülkede satılacak.

İzmir’de aracın dünyadaki ilk test sürüşünde konuştuğumuz TOFAŞ CEO’su Cengiz Elaldı, “Yeni otomobilimizin bahtı açık olacak. En büyük ülkesi Türkiye olacak. Bu otomobil Fiat’ta ezber bozdu.” diyerek, aracın kendileri için ne kadar önemli bir yatırım ve ürün olacağına işaret etti.

2 bin kişiye iş kapısı olacak


Yeni Egea ailesinin üretiminin 200 bin adete yükseleceğini, böylece 450 bin adetik TOAŞ kapasitesinin önemli oranda dolacağına dikkat çeken Elaldı, 2016 yılında üçüncü vardiyaya geçerek, “2 bin kişilik yeni istihdam” sağlayacaklarını dile getirdi.

Yıl sonuna kadar 8 bin adet satacak

Tofaş’ın geçtiğimiz günlerde üretimine başladığı yeni Egea Sedan için bu yıl 8 bin adetlik üretim gerçekleşecek. Tüm üretimin iç pazarda satılması hedefleniyor. Araç daha sonra 2016 yılının başında İtalya dahil diğer ülkelerde satılmaya başlanacak.

En çok satan model olacak


Yeni Fiat Egea modelinin yıl bazında “Türkiye’nin en çok satan modeli olmayı hedefliyor” şeklinde dile getiren Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç da, Fiat markasının ‘ezber bozan sedan’ olarak tanımladığı Fiat Egea ile otomotiv pazarındaki ağırlığının ve payının artacağına dikkat çekti.

İlk 5 yıl garantili Fiat modeli oldu


Aytaç, “3 donanım seçeneği olan Fiat Egea, erişilebilir bir aile otomobili olduğunu kısa sürede gösterecek. Öncelikli olarak Türkiye’deki tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda, Bursa’da geliştirilen ve üretilen Fiat Egea’yı 5 yıl garanti ile sunmaya karar verdik” dedi.

İLK 2 BİN KİŞİYE, 2 BİN LİRA İNDİRİMLİ


Fiat’ın ilk kez geçtiğimiz Mayıs ayında İstanbul Autoshow Fuarı’nda gösterdiği Egea modeine üç buçuk ayda internet üzerinden 20 bin teklif geldiği de belli oldu.


Halen mikrosite ve bayiler üzerinden Egea müşterisi olmak isteyenlere özel teklif yapıldı.


Fiat Egea sahibi olacak ilk 2000 müşteriye ayrıcalık sunmak istediklerinin de altını çizen Aytaç, “Bu çok özel ilk 2000 müşterimize Egea’ya 2000 TL’lik avantajla sahip olma fırsatı sunacağız” açıklamasını yaptı.

10 çeşit Egea Sedan olacak

Fiat, yeni Egea Sedan'ı satın alınırken seçmesi kolay bir araç olarak konumlamak istemiş. Bu nedenle sadece 10 seçeneği bulunacak. Bunların dördü motor seçeneği olurken, üçü de donanım seçeneği olacak. Her donanım her motor seçeneğinde bulunmayacak. Bir de düz veya otomatik şanzıman seçmek gerekecek. Araçta opsiyonel donanım bulunmayacak.


15 Ekim itibariyle Fiat bayilerinde yerini almaya başlayacak olan yeni Egea Sedan, Lounge, Urban ve Easy donanım seçeneklerine sahip olacak.


İkisi benzinli üçü dizel 5 motor seçeneği bulunacak olan yeni Egea Sedan’ın başlangıç fiyatı 49.900 TL olarak açıklandı. En dolusu 70.900 TL olacak yeni Egea Sedan’ın bu versiyonunda 120 beygir gücündeki 1.6 litrelik Mutijet II dizel motor ve yeni DCT otomatik şanzıman kombinasyonu Lounge donanımla yer alacak.


Araçta opsiyonel hiç bir donanım bulunmayacak.

Yeni Egea Sedan ilk planda benzinli 95 beygir gücündeki 1.4 Fire, 95 hp’lik 1.3 Multijet II dizel ve 120 beygir gücündeki 1.6 lt Multijet II dizel motor seçenekleriyle satışa çıkıyor.


2016 yılı Ocak ayında Urban ve Lounge donanımla satılacak 110 beygirlik 1.6 lt e-torqq ileri otomatik kombinasyonu yola çıkacak.


120 beygirlik 1.6 litre hacimli dizel motorla kombine DCT şanzıman içinse 2016 yılı ikinci yarısını beklemek gerekecek. Bu motor seçeneği Egea’nın yeni kardeşleriyle birlikte üretilecek.

Halil OKŞİT