Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BMGK’da ABD Başkanı Barack Obama’nın yönettiği ’Yabancı Savaşçılar’ konulu oturumda önemli açıklamalar yaptı. Konuşmasına ’Değerli dostum Barack’a çok teşekkür ediyorum’ diye başlayan Erdoğan, yabancı terörist savaşçılar meselesinin yeni bir olgu olmadığını söyledi. Erdoğan, ’Bu konu hep daha büyük bir sorunun yansıması, bir semptomu olarak ortaya çıkmıştır. Bugün de güney sınırlarımıza komşu devlet yapılarının çökmesi ve bunun doğurduğu istikrarsızlık ve kaos ortamı, terör örgütlerine faaliyet alanı kazandırmıştır. Bölge maalesef terörist savaşçılar için çekim merkezi haline gelmiştir’ dedi.

SÖZKONUSU TEHDİDE İLİŞKİN UYARILARINI DEFAATLE YAPTIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin özellikle Suriye’de istikrarsızlığın baş göstermesinden itibaren uluslararası topluma sözkonusu tehdide ilişkin uyarılarını defaatle yaptığını ifade etti. IŞİD tehdidinin Irak’a yayılmasının konjonktürel olduğunu söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:
’Geçmiş Hükümetin mezhepçi politikalarından beslenmiştir. Uluslararası toplum birlik ve dayanışma içinde hareket ettiği takdirde, üstesinden gelemeyeceğimiz bir sınama yoktur. Uzun vadeli düşünüp, kapsamlı, gerçekçi ve samimi bir yaklaşım benimsersek bu tehdidi alt edebiliriz. Türkiye, bu istikamette öncü rol oynamaya hazırdır. Esasen ülkemiz uzun zamandan beri aldığı tedbirlerle yabancı terörist savaşçıların bölgeye akışına yoğun bir set çekme gayreti içindedir. Ancak, bu Türkiye’nin tek başına yürütebileceği bir mücadele değildir.’

6 BİN 300 DOLAYINDA KİŞİYE GİRİŞ YASAĞI KOYDUK
Yabancı terörist savaşçı tehdidinin bu kişilerin kaynak ülkelerden ayrılmalarıyla başladığını, mücadelenin esas olarak kaynak ülkelerde başlaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, ’Öncelikli hedefimiz, bu kişilerin Türkiye’ye girişlerinin engellenmesidir. Bu hususta uzun zamandır ilgili ülkelere bizimle işbirliği yapmaları için çağrıda bulunmaktaydık. Üzülerek söylemeliyim ki, bu hususta da ağır davranılmıştır. Tehdidin vahametinin artması üzerine, nihayet son dönemde kaynak ülkelerin bizimle bilgi paylaşmaya başladığını görmekteyiz. Bu sayede yabancı terörist savaşçılar tehdidiyle mücadele kapsamında 6 bin 300 dolayında kişiye giriş yasağı koyduk, bini aşkın yabancıyı sınır dışı ettik, havalimanlarında risk analiz grupları oluşturduk’ diye konuştu.

YABANCI TERÖRİST SAVAŞÇILARIN AKIŞINI ENGELLEMEK İÇİN İŞBİRLİĞİ GEREKLİ
Yabancı terörist savaşçıların akışını engellemek için işbirliği yapmak gerektiğini ifade eden Erdoğan, ’Burada bir kez daha vurgulamak istiyorum: Bu konuda Türkiye’nin işbirliğini bekleyen dost ve ortaklarımızın, ancak kendileri de gerçek bir işbirliği ruhu sergilemeleri halinde bu akışı durdurabiliriz. Bu mücadelede üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir diğer konu ise alınan tedbirlerin İslamofobik çevrelerce istismarına ve ortak medeni değerlerimizi incitmesine izin verilmemesidir’ dedi.

IŞİD ELİ KANLI BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR
Türkiye’nin yıllarca terör belasıyla uğraştığını ve binlerce evladını terörizme kurban verdiğini söyleyen Erdoğan, ’Terörün yaşattığı acıyı en iyi bilenlerdeniz’ dedi ve şöyle devam etti
’Dünyanın dört bir köşesinden gençlerin terörün ağına düşmesine herkesten önce biz mani olmak istiyoruz. Nitekim, Türkiye, 2011’de ABD ile birlikte Terörizmle Mücadele Kürese Forumu’nu kurarken tam da bu anlayışla hareket etmiştir. Türkiye, bu tehdidin bertaraf edilmesi için gerekli tüm bireysel, bölgesel ve uluslararası adımları atmakta, bu hususta daha da yoğun tedbirler almakta kararlıdır. IŞİD eli kanlı bir terör örgütüdür. Hükümetimiz bu yönde en başından itibaren gerekli hukuki tedbirleri de almıştır. Terörle mücadelede ulusal çıkarlarımızın gerektirdiği her türlü adım bölgesel istikrar ve insani gerekler gözönüne alınmak suretiyle atılacaktır. Ülkemizin sınırları üzerinde büyük bir baskı mevcuttur.’

HAKSIZ BİR TAKIM ELEŞTİRİLERE MARUZ KALMAK BİZİ GERÇEKTEN ÜZMEKTEDİR
Her etnik grup ve mezhepten 1 milyon 300 bin Suriyeli mültecinin Türkiye’ye sığındığını ifade eden Erdoğan, ’Sadece geçtiğimiz hafta içinde IŞİD saldırılarından kaçan 140 binden fazla Suriyeli Kürt mülteci ülkemize sığınmıştır. Halen Irak’tan gelen 70 bin Ezidiye de geçici ev sahipliği yapıyoruz. Tüm bu fedakarlıklarımıza rağmen ve dayanışma beklentimize yeterince karşılık bulamamışken, haksız bir takım eleştirilere maruz kalmak bizi gerçekten üzmektedir’ dedi.

Kaynak: DHA