Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’deki (BM) konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “IŞİD’e karşı mücadeleye vereceğimiz destek askeri ya da siyasi olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve bazı Arap ülkelerinin Suriye’de IŞİD hedeflerine yaptığı saldırıyı değerlendirdi.

“Şu anda henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu, henüz tam manasıyla henüz bilgileri net bize ulaşmış değil. Fakat bunlar biliyorsunuz, bunlar Sayın Obama’nın Çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı. Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii, böyle bir olup ondan sonra ardından şöyle ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Özellikle bölgedeki bu terörle mücadeleye bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesi gereğine inanıyorum.”

“Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz, görüşmeye devam edeceğiz. Ona göre üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya, biz de üzerimize düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra Hükümetimizle de görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz.”

Gazetecilerin bu desteğin askeri operasyonu da kapsayıp kapsamadığına ilişkin sorusu üzerine de Erdoğan, “Arkadaşlar, her türlü kapsar. IŞİD’e karşı mücadeleye vereceğimiz destek askeri ya da siyasi olabilir” dedi.

Obama ile görüşme

“Burada Dışişleri bakanım Sayın Kerry ile bizim yine Sayın Obama’nın başkanlığında yapılacak olan toplantıya katılmak suretiyle oralarda düşüncelerimizi kendilerine şey yapacağız. Bu akşam resepsiyon var. Resepsiyonda kendileri ile görüşme fırsatı zannediyorum ayaküstü de olsa bulacağız ve bu görüşmeleri bu şekilde sürdürüyoruz.”

Tampon bölge

“Buna zaten, gözü kapalı bakmayalım, bu bir vakıa. Söyledim, no fly zone (uçuşa yasak bölge) önemli. İki, bir defa Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü bir buçuk milyon insan şu anda sadece bizde. Bunun bizde meydana getirdiği sosyolojik bir olumsuz gelişme var. Bunun giderilmesi lazım. Hala gelmeye devam ediyor. İşin bir üçüncü boyutu var: Bölücü terör örgütleriyle mücadele. Bunu aynı şekilde kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Bunu kendileri de zaten kabulleniyorlar. Bu çerçevede Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yerine getiririz.”

“ABD’nin IŞİD’e yönelik operasyonlarını olumlu buluyoruz. Ara verilmeden devam etmeli. Türkiye’ye dönüşte IŞİD’e karşı mücadele konusunu hükümetle görüşüp atılması gerekli adımları ele alacağız” dedi.

Kerry: Türkiye koalisyonda yer alacak

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Türkiye’nin 49 rehinenin serbest bırakılmasının ardından, IŞİD’e karşı kurulan koalisyonda yer alma sözü verdiğini açıkladı. Kerry, “Türkiye bu koalisyonun önemli bir parçasıdır ve ön saflarında yer alacaktır” dedi.

“Türkiye’nin başlarda, IŞİD’in elindeki rehineleri (Musul Başkonsolosluğu çalışanları) nedeniyle zorluklar yaşadı. Ancak bu meselenin şimdi çözülmesiyle birlikte, Türkiye, (IŞİD’e karşı) başarıyı garanti etmek için bizimle beraber ilave çabalar yürütmeye hazır. Türkiye’ye bu istekliliğinden dolayı çok minnettarız.”