Konya’da çeşitli suçlardan dolayı cezaevlerine giren ve cezaevinden çıktıktan sonra geçimlerini sağlayacak işleri olmayan eski hükümlülerin hayata tutunması için Konya Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından Hayvan Sağlığı ve Süt Sığırcılığı projesi hazırlandı. Örnek projenin ilkinde 8 eski hükümlü Karatay Halk Eğitim Müdürlüğü ile Konya Tarım Meslek Lisesi Müdürlüğünün de desteğiyle 45 gün süren pratik ve uygulamalı eğitimler verildi. Veteriner hekimlerin derslere girdiği eğitimlerde hayvan sağlığından, süt sığırcılığının inceliklerine kadar bir çok konu anlatıldı. Belirlenen çiftlikte hayvanların arasına da giren eski hükümlüler uygulamalı eğitimler aldı.
AİLEMİ GEÇİNDİRECEK İŞİM OLACAK
Uygulamalı eğitimin son gününde detaylı bilgileri alan eski hükümlülerden Abdullah Ferah Köse, “Ben hükümlüyüm, böyle olunca iş imkanımız fazla olmuyor. Böyle bir proje hazırlanınca kursa girdim. Öğretmenlerimiz bizlere dersleri anlattı. Şu anda da uygulamasını yapıyoruz. Devlet bize iki tane süt ineği verecek, bende alacağım ve bu işe tamamen kendimi yönlendireceğim. Devletin bu konularda önem verdiğini anlıyorum. Bu benim için çok verimli bir kurs oldu. Bu işi yürüterek ailemi geçindireceğim” dedi.
Cezaevinden çıkıp da işsiz olanlar için büyük fırsat olduğunu dile getiren eski hükümlülerden Mustafa Eser ve Hasan Hüseyin Kökdere de, "Değerlendirenler için önemli bir fırsat. Hayvanın sağlığı ve beslenmesiyle ilgili her şeyi gördük. Nasıl aşı yapacağımızı ve hastalık durumunda ne gibi tepkiler göstereceğinden bakımına kadar her şeyi biliyoruz. Bizlere gerekli eğitimi veren ve bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
VETERİNERLER HAYVANCILIĞIN İNCELİKLERİNİ ANLATTI
Konya Tarım Meslek Lisesi’nde görevli Veteriner Hekimler Hamit Yağcı ve Murat Boydak’da proje ile ilgili bilgiler verdi. Hayvancılıkla ilgili eğitimlerin verildiğini aktaran Veteriner hekimler, “Bu arkadaşlarımıza bir barınak ortamında derslerimizi anlattık. Açık, kapalı ve yarı kapalı besi şartlarından bahsettik. Hayvanları nasıl ve ne şekilde besleyeceklerini, hastalıklardan nasıl korunacaklarını ifade ettik. Özellikle bulaşıcı ve salgın hastalıklar yöntemlerinden, aşılama tedbirlerinden, dezenfeksiyon çalışmalarından bahsettik. Bu işin ekonomik yapılabilmesi için para kazanılması için şartları arkadaşlarımıza anlattık. Burada pratik uygulamasını gösterdik” şeklinde konuştu. Başarılı olana 8 eski hükümlüye proje kapsamında iki süt ineği verilerek destekleneceği ve iş sahibi yapılacağı belirtildi.