Hukuktan eğitime kadar özgün komisyonlarını kuran kadınlar, sorunlarını bu komisyonlar üzerinden çözüme kavuşturuyor Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde 15 Ağustos’ta ilan edilen özyönetimin ardından yurttaşlar polis ve özel harekat timlerinin saldırılarına karşı bir yandan özsavunma ile direnirken, diğer yandan inşa çalışmalarını yürütüyor. İnşa çalışmaları kapsamında kadınlar ayrıca özgün komisyonlarını oluşturuyor. Saldırılar karşısında kurulan barikatlarda da yerlerini alan kadınlar, özyönetimin 8 boyutu içerisinde ise özsavunmadan hukuka, eğitimden kültüre kadar özgün komisyonlarını oluşturma çalışmalarına başladı.

Özgün kadın komisyonları

Kadınların oluşturduğu özgün komisyonlardan hukuk komisyonunun kurulduğu Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde her türlü şiddet, taciz gibi birçok sorun bu komisyonda çözülüyor. İlerleyen günlerde her mahallede hukuk komisyonunun kurulması hedefleniyor. Eğitim komisyonlarının da oluşturulduğu ilçede kadınlar, kadın özgürlük mücadelesi ve toplumsal cinsiyetçilik konularını, inşa çalışmaları kapsamında işliyor. Eğitim komisyonlarının her mahallede geliştirilmesi hedeflenirken, özsavunma için kadınlara kick box ve judo dersleri de veriliyor.

Kadınlar hep direnişte

Özyönetim ilanından bu yana gece gündüz demeden sokakları terk etmeyen kadınlardan 77 yaşındaki Remziye Sarılı, en büyük direnişi ve cesareti kadınların gösterdiğini söyledi. Kadınlar olarak direnişin her sahasında en önde yürüdüklerini dile getiren Sarılı, “Kadınlar her zaman ayakta, direniştedir. Kadınlarla bir araya geliyoruz, tartışıyoruz, komünal yaşıyoruz. Yemeklerimizi birlikte kuruyor, çayımızı birlikte içiyoruz. Bir lokma ekmeğimiz varsa onu birbirimizle paylaşıyoruz. Daha güzel bir yaşam için mücadele ediyoruz” dedi.

Kadın şiddetin kucağına atıldı!

Savaş süresince en büyük acıyı kadınların yaşadığını ifade eden Sarılı, yıllardır varlığını sürdüren bir sistem karşısında yeni bir yaşamı inşa etmenin sancılı bir dönem olduğunu belirterek, zor da olsa inançlı ve moralli olduklarının altını çizdi. “Ne olursa olsun TC devletinden korkmuyoruz” diyen Sarılı, “Artık yeter kendi kendimizi yöneteceğiz” vurgusunu yaptı. Kadınlar olarak da özgün çalışmalara başladıklarını kaydeden Sarılı, “Devlet kurumlarının bugüne kadar kadın sorunlarına hiçbir çözümü olmadı. Kadını yine şiddetin kucağına attı. Ama özyönetimle birlikte biz burada kadınların sorunlarına çözüm oluyoruz” dedi.

Devlet kurumlarını istemiyoruz

Kudret Kırtay ise kadın çalışmalarının mahallelerde hız kazandığını vurgulayarak, “Barış ve adalet için mücadele ediyoruz. Çocuklarımızı, bizi katleden bu devletin kurumlarını istemiyoruz, biz kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz” dedi. Özyönetimle birlikte kadınların komisyonlarını oluşturarak hem erkek egemen sisteme hem de devlet sistemine karşı mücadeleyi yükselttiklerine dikkat çeken Kırtay, “Özyönetimle kurulan kadın komisyonlarında her türlü ihtiyacımıza cevap buluyoruz. Devlet kurumlarına ihtiyacımız yok” şeklinde konuştu.

DiHA