Danimarka Çalışma Bakanlığı tarafından tutulan bir istatistiğe göre son 15 yıl içinde 24 bin kadından 6 bininin 10 yıldan fazla sosyal yardım alarak yaşamına devam ettiği belirlendi.

16-64 yaş arası genel nüfusun içinde yüzde 3,4’ünü oluşturan göçmen kadınların iş piyasası dışında kronikleşmiş şekilde sosyal yardımla geçinmesi uzmanlar ve politikacılar tarafından alarm verici olarak nitelendiriliyor.

“Sosyal yardım, acil durumlarda başvurulması gereken bir önlemdir, yaşam stili olarak hiçbir zaman düşünülmedi.” diyen uzmanlar sosyal yarıdmla geçinmenin göçmen kadınlar için yaşam stili haline gelmesinde belediyeler ve işçi bulma kurumlarını suçluyorlar. Uzmanlar ayrıca sosyal yardımla geçinmenin bir tür vatandaşlık maaşı ya da paralel bir erken emeklilik uygulamasını andırdığını söylüyorlar.

Danimarka Çalışma Bakanı Mette Frederiksen, “Sosyal yardım uygulaması hiç bir zaman yaşam stili olarak öngörülmedi, biz hiç bir zaman anne babaların çocuklarını devletten alacakları para ile geçinecekleri bir yaşam stiline hazırlamalarını beklemedik” dedi. Mette Frederiksen, yakında açıklanacak yeni bir sosyal yardım reformu ile buna son verileceğini söyledi.