İç Anadolu halkları, sistem partileri tarafından yıllarca, yalan vaatlerle, oyalandırıldıklarını ve din suiistimali ile kandırıldıklarını ifade ederek, bu seçimde HDP etrafında kenetleneceklerini vurguladı. ANF'ye konuşanlar, HDP'nin İç Anadolu'da sürpriz yaparak birçok ilde milletvekili çıkaracağını vurguladı.

Ankara, Konya, Kırşehir illeri ve ilçeleri başta olmak üzere, İç Anadolu'nun her tarafından, Haymana Hıdrellez Şenlikleri'ne gelen binlerce kişi, HDP'ye desteklerini bildirdi. ANF'ye konuşanlan, daha önce çeşitli sistem partilerine oy verdikleri için pişman olduklarını belirterek, bu seçimde oylarını HDP'ye vereceklerini vurguladı. HDP'nin, 8 Haziran'da, İç Anadolu'da sürpriz yapacağını ifade edenler, kendilerini temsil edecek tek partinin HDP olduğunu belirtti. HDP'nin, başta Ankara ve Konya olmak üzere İç Anadolu'nun birçok ilden milletvekili çıkaracağını belirten yurttaşlar, sistem partilerinin artık yalan vaatlerine ve din suiistimallerine kanmayacaklarını vurguladı.

'KÜRTLER DİNİ SENDEN Mİ ÖĞRENECEK!'

Konya'nın Kulu İlçesi'nden Hıdrellez Şenlikleri'ne gelen Hacı Osman Şener, İç Anadolu'ya yüz yıllar önce sürgün edilen Kürtlerin, tüm asimilasyon politikalarına rağmen dillerini, kültürlerini koruyarak günümüze kadar taşıyabildiklerini belirtti. Sistem partileri, çeşitli vaatlerle, din suiistimali yaparak ve insanları açlıkla terbiye ederek bugüne kadar kandırdığını ifade eden Şener, "AKP iktidarı, daha önce 'Kürtlerin temsilcisi benim ve Kürt sorununu da ben çözerim' vadiyle yola çıktı, ama bugün kalkıyor diyor ki 'Kürt sorunu yoktur'. Neyi çözdün de sorun birden ortadan uçtu gitti? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuranı eline alarak Kürt şehirlerini gezerek din suiistimalini yapıyor. Kürtlere hakaret ederek ve insanların gözlerinin içine baka baka yalan söylüyor ve Kürt halkına iftira ediyor. Kürtlerin din ile olan bağını Allah da biliyor tüm dünya alem de biliyor. Kürtler dini senden mi öğrenecek? Onuru olan Kürtler ve Türkiye'de yaşayan diğer tüm halklar, 8 Haziran'da, bunların yüzüne demokrasi tokadı vurarak, bu din suiistimali yapanları, bu iftiracı ve yalancılara güzel bir ders versin!" şeklinde konuştu.

'HDP İÇ ANADOLU'DA OYLARINI DÖRDE KATLAYACAK'

Ankara'nın Haymana İlçesi doğumlu İstanbul'da ikamet eden Tugay Aydın da Hıdrellez Şenlikleri'ne her yıl geldiğini ancak bu yılki şenliklerin en kalabalık ve en görkemli şenlik olduğunu ifade ederek, HDP'li vekillerin ilçelerine gelmesi kendilerini çok sevindirdiğini kaydetti. Tanıdığı ve daha önce AKP'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bu seçim HDP'ye oy vereceklerini belirtiklerini ifade eden Aydın, "AKP, dini kullanarak, yalan vaatlerle insanları kandırarak bugüne kadar kullandı. Kürtler artık eski Kürt değil, bu sefer kendi partimize oy vereceğiz. Kürtlerin ve diğer tüm halkların ile ötekileştirilen tüm kesimlerin tek temsilcisi HDP'dir. Bu seçimde HDP, İç Anadolu'da oylarını dört katına çıkaracak. Selahattin Demirtaş gibi bir başkana ve Sırrı Süreyya Önder gibi bir milletvekili adayına sahip olduğumuz için çok mutluyuz. Daha ne isteyelim ki..." dedi.

'AKP'YE VERDİĞİM OYLAR HARAM OLSUN'

Daha önce ailesi ile birlikte AKP'ye oy verdiğini ama bundan dolayı çok pişman olduğunu söyleyen Kulu'nun Karacadağ köyünde ikamet eden Osman Akgül de, AKP'nin Kürtleri bugüne kadar kandırarak oylarını aldığını belirtti. Akgül, Kürt sorununu çözeceği vaadiyle yıllardır Kürtlerden oy alan AKP'nin gerçek yüzünün ortaya çıktığını belirterek, "Bu seçimde ailemle birlikte tüm aşiretim HDP'ye oy verecek. Bizi temsil eden parti HDP'dir. Şimdiye kadar AKP'ye çok güvenmiştik. Bu savaşı durduracağına, barışı getireceğine ve Kürt sorununu çözeceğine inanmıştık; fakat söylediği hiç bir sözünün arkasında durmadı. Bugüne kadar verdiğim oylar haram olsun. Erdoğan miting meydanlarında, eline Kuranı alarak, Kürtleri dinsizlikle suçluyor ve Kürtlere olmadık hakaretler yağdırıyor. Kürtler ve ezilen halklar yalanlarınıza tok artık, umudumuz HDP'dir artık" dedi.

'AKP'NİN OY ORANI YARIYA DÜŞECEK, HDP'NİN İSE DÖRT KATINA ÇIKACAK'

Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'ne bağlı Karagedik köyünde ikamet eden Gülçin Pektaş da, şimdiye kadar oyunu hep HDP ardıllı partilere verdiğini ve bunun içinde çevresinden ciddi eleştirilere maruz kaldığını ifade ederek, şimdi ise kendisini eleştirenlerin çoğu ile aynı safta yer aldığını ve bunun için de gurur duyduğunu vurguladı. İç Anadolu'da HDP'nin ciddi bir atak yapacağına inandığını belirten Pektaş, herkesi bu seçimlerde HDP'ye oy vermeye çağırdı. Kulu'nun Zincirlikuyu köyünden Hıdrellez Şenliklerine katılan Ayşe Akgül de, daha önce AKP'ye oy verdiğini ve bunun için de çok pişman olduğunu belirtti. Bu seçimde oyunu HDP'ye vereceğini belirten Akgül, "Biz dinimizi Erdoğan'dan mi öğreneceğiz? Sabahtan akşama kadar yalan söylüyorlar. Bunlara artık kimse itibar etmez. AKP'nin oyları yüzde 50 düşecek, HDP'nin ise yüzde 90 artacak inşallah" diye kaydetti.  Bitlis'in Adilcevaz ilçesinden çalışmak için İç Anadolu'ya gelen Selahattin Yılmaz da, HDP'nin Türkiye genelinde olduğu gibi İç Anadolu'da da ciddi oranda oylarını artıracağını belirtti.

'DİNİMİZİ, DİLİMİZİ, KÜLTÜRÜMÜZÜ ERDOĞAN'DAN ÖĞRENECEK DEĞİLİZ'

Kendilerine 'Karacadağ Gençliği' diyen Konya'nın Kulu İlçesi'ne bağlı gençler de, Karacadağ'ın HADEP'ten HDP'ye kadar kendi siyasi partilerine sahip çıkarak, her seçimde yüzde 80'ler civarında oy çıkardığını hatırlatarak, bu seçimde bu oranın daha da yükseleceğini vurguladı. Gençlerden Erdem Öztek, AKP'nin, dini siyasete alet ederek ve insanları kandırarak siyaset yaptığını ifade ederek, "Dinimizi, dilimizi ve kültürümüzü Kürdistan'da olduğu gibi yüzyıllardır İç Anadolu'da da koruyarak günümüze kadar getirdik. Değerlerimizi Erdoğan'dan öğrenecek değiliz. Bizim kutsal değerlerimize saldırarak, bize hakaret etmekten vazgeçsinler. Onurlu Kürt halkını ve diğer tüm halkları ve ötekileştirenleri bu ceberut sisteme karşı HDP çatısı altında örgütlemeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

ANKARA / ANF - HACİ GÜNEŞ