Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) işe iade edilmeyen araştırma görevlileri hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kürkçü, önergede İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’nın, göreve geldiği Ağustos 2012’den beri 130’dan fazla araştırma görevlisinin işine son verdiğini belirterek, işine son verilen araştırma görevlilerinden dava açanların 9’unun mahkemeler sonucunda işe iade kararı aldığını, ilk 6 mahkeme kararının usulüne uygun bir şekilde uygulandığını ve araştırma görevlilerinin kadrolarına atandığını belirtti.

“Bölüm kararlarına rağmen 33/a kadrosuna atamayarak işsiz bırakılan Hüseyin Mercan, Aykut Tunç Kılıç, Sinem Öztürk isimli üç araştırma görevlisinin rektörlük aleyhine kazandığı mahkeme kararları tanınmamakta ve üç araştırma görevlisinin işe iadesi yapılmamaktadır

“İdari yargı kararlarını uygulamakla yükümlü olanların, idari yargı kararlarını geciktirmeksizin uygulamak zorunda oldukları, idari yargı kararları üzerinde hiçbir tasarruf hakları olmadığı, bağlı yetki içerisinde oldukları hukuksal doktrin ve uygulama tarafından, yasal düzenlemeye koşut bir biçimde kabul edilmektedir.”

‘İşine son verilen araştırma görevlisi sayısı kaçtır?’

Kürkçü,  Milli Eğitim Bakanı Avcı’ya şu soruları sordu:

* Yukarıda söz edilen üç araştırma görevlisinin işe iadesinin yapılmama sebebi nedir?

* Araştırma görevlilerinin işe iade edilmemesi hangi hukuksal/yasal mevzuata dayanmaktadır?

* İTÜ rektörü Mehmet Karaca’nın göreve geldiği Ağustos 2012’den beri 130’dan fazla araştırma görevlisinin işine son verdiği iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Doğru değilse göreve geldiği günden günümüze kadar İTÜ’de işine son verilen araştırma görevlisi sayısı kaçtır?

* Devlet üniversitelerinin tümünde 2002’den günümüze kadar işine son verilen araştırma görevlisi sayısı kaçtır?

* Genel olarak Üniversite araştırma görevlilerinin iş güvencesi konusunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmanın içeriği nedir?