Avrupa'da yaşayan HDP gönüllüleri, 1 Kasım 2015 seçimleri için hummalı bir çalışma içine girdi. Bu seçimlerde kadınlar da önemli bir misyon üstleniyor. Almanya'nın Stuttgart şehrinde faaliyetlerini sürdüren 7 sivil toplum kurumu temsilcileri düzenledikleri toplantı ile kentte HDP'nin seçim zaferi için kolları sıvadı. 

Stuttgart HDP Platformu Kadın Komisyonu'nun çağrısı üzerine  Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'na (AABF) bağlı Alevi Kültür Merkezi'de 20 Eylül'de bir araya gelen kurumların kadın temsilcileri, kadınların bu işe girmesiyle birlikte çalışmaların daha hızlı ve nitelikli olacağı mesajını veriyor. 

Alevi Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE) Stuttgart, Dersim Soykırım Karşıtları Derneği, Kurmeşliler Derneği, Becekli Göktepe Köy Derneği, Maraş, Elbistan ve Pazarcık Bölge Dernekleri, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Stuttgart, Alevi Kültür Derneği üyesi 30 kadın katıldı.   

'Saray Saltanatını Yıkacağız', 'Kadın Kotasını Meclis'e Taşıyacağız', 'HDP Kadın Partisi İktidara', 'Yeni Bir Yaşam İçin Oylar HDP'ye' şiarıyla toplantıya büyük çoşku ve heyecanla katılan kadınlar, çalışmalara ilişkin bir dizi karar aldı. 

 

'Yine başkan yaptırmayacağız'

Toplantıda konuşan Derya Varan, "Bizler HDP'nin Stuttgart'ta daha iyi sonuç alması için kadın komisyonunu kurduk. Bu komisyonda farklı kurumlardaki kadın arkadaşlarımız çalışıyor. Biz Stuttgartlı kadınlar olarak, 7 Haziran seçimlerinde önemli bir dayanışma örneği gösterdik. Seçimlerde bu sayede büyük başarı sağladık. Bu seçimlerde de performansımızı daha da arttırarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. 

Aynur Karakaya da, "7 Haziran seçimlerinde kendi yenilgisi ve HDP'nin zaferini hazmedemeyen AKP iktidarı, 1 Kasım'da seçim kararı aldı. HDP’ye oy veren 6 milyondan fazla seçmeni cezalandırmak, oylarını gasp etmek istiyor. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Nasıl ki, 7 Haziran seçim barajını yıkarak, Erdoğan’ı başkan yaptırmadıysak, 1 Kasım seçimlerinde de yine yaptırmayacağız. Biz kadınlar olarak, kadın partisi olan HDP’yi iktidara taşıyacağız. Onun için bu kadın komisyonun çalışmasının çok değerli ve kaçınılmaz olduğunu belirtmek istiyorum" şeklinde düşüncelerini dile getirdi. 

 

'Kadın çalışması elzem'

Sidar Çarman "Halkların Demokratik Partisi'nin etrafında toplanmak, güç vermek için kadın çalışması elzemdir. Biz kadınlar birlikte yürüteceğimiz çalışmalarla seçim barajını yıkarak, HDP’nin hak ettiği mevkiye taşıyacağız. Onun için seçimlerde yurt dışında bulunan bizlerin, yurt içindeki çalışanlara güç vermemiz kaçınılmaz bir sorumluluktur" diyerek birlikte doğacak güce vurgu yaptı. 

Nurşen Yılmaz  "Bizler HDP meclise şiarı ile yola çıktık. Güçlerimizi birleştirerek partimizi meclise taşıdığımız zaman, belki de muhalefet değil; iktidar olacağız" ifadesini kullandı.

 

'Birlikte başaracağız''

Komisyon üyesi Ayfer Ber ise HDP’nin seçimlerde mutlak başarıya gitmesi gereğini vurgulayıp "Türkiye hala 1980 Kenan Evren askeri darbe anayasası ile yönetiliyor. Bu yasa değişmedikçe, Türkiye halklarına demokrasi, özgürlük ve bir arada adaletli yaşama hakkı olamayacaktır. Bu anayasayı değiştirmek ise, ancak HDP’nin büyük bir güçle parlamentoya girmesiyle mümkün olur. Bu yüzden bu seçimlerdeki çalışmalarımıza önem vererek, Türkiye’nin geleceğini değiştirebilecek HDP’yi meclise taşımalıyız Biz kadınlar bu güce sahibiz. Hep birlikte başaracağız" şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

Kararlar

Stuttgart’ta kurulan Kadın Seçim Komisyon üyesi kadınlar, yaptıkları bu ilk toplantıda seçim çalışmalarına dair yürüttükleri tartışma sonucu deklarasyon oluşturdu. Bunu daha sonra yapılan geniş çerçeveli halk toplantısında okudu. Kadın komisyonu üyesi Ayfer Ber tarafından okunan seçim planlamasında alınan kararlar şöyle:

*  Her kadın bulunduğu çevrede birebir propagandayı esas alarak akraba ve dost çevresine HDP’yi anlatıp, HDP’ye oy vermeye ikna edecek,

*  Seçim çalışmalarında sosyal medya yoluyla HDP seçim propagandası yapılacak,

*  CHP, AKP ve diğer partilere şimdiye kadar oy verenlerle yapılacak görüşmelerde HDP’ye oy vermesi için, HDP’nin farklılığı anlatılacak,

*  HDP’nin sloganı olan 'Yeni Yaşam Çağrısı Kadındır', Gençliktir' doğrultusunda kadın ve gençlik çalışmaları yürütülecek,

*  Çağrı ve el ilanları dağıtılarak, kamuoyu çalışmaları yapılacak,

*  Seçmenler, Türkiye ve Kürdistan'da akraba ve tanıdıklarını telefonlarla araması ve HDP'ye oy vermesi konusunda ikna edilecek, 

* Müşahit olarak seçimlerde aktif rol üstlenilecek, 

* Seçim sürecinde ülkeye izleme heyetinin gönderilmesi için çalışmalar yürütülecek, 

* Bütün kadınlara ulaşılarak, HDP için ortak çalışma yürütülecek.

 

GÜL GÜZEL/Yeni Özgür Politika