HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, yaralı haldeyken vurularak öldürülen Hacı Lokman Birlik’in cenazesinin akrep aracına bağlanarak sürüklenmesiyle ilgili Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2 Ekim gecesi vurularak öldürülen Hacı Lokman Birlik’in cenazesinin akrep aracına bağlanarak sürüklenmesiyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kenanoğlu, verdiği önerge Başbakan Davutoğlu’na şu soruları sordu:

* Hacı Lokman Birlik’i infaz eden ve daha sonra zırhlı araç ile sürükleyen polislerden hangileri tarafınızca tespit edilmiştir? Tespit edilmemişlerse neden?

* İnfazı gerçekleştirerek hunharca bir cinayet işleyen, ölü bir bedeni mahalle içerisinde sürükleyerek teşhir eden ve bu vahşetin görüntüsünü çeken polislerinize görevden el çektirecek misiniz?

* Kolluk güçlerinin çocuk, kadın, genç ve yaşlı demeden sivillleri infaz etmesi ve cansız bedenlerine işkencede bulunması nedeni ile istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

* Twitter’da“JİTEM”adlı hesabı kullanan ve emniyet mensubu olduğu anlaşılan ırkçı ve paramiliter güçler Kürt illerinde yaptıkları infaz ve diğer hukuk dışı uygulamaları rahatlıkla paylaşmaktadır. Hacı Lokman Birlik’in ölü bedeninin yerde sürüklendiği görüntüde bu hesap üzerinden paylaşıma sokulmuştur. Bu hesaplara ilişkin herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

* Şırnak ve ilçelerindeki sivil infazların sorumluları hakkında, herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır? Varsa yürütülen soruşturma kapsamında görevden el çektirilen kolluk güçleri bulunmakta mıdır?

* Şırnak merkez ve ilçelerinde 7 Haziran seçimlerinden bu güne kadar kolluk güçlerinin açtığı ateş sonucu kaç sivil yaşamını yitirmiştir ? Yaşamını yitiren sivillerin isimleri nelerdir?

İMC